Lyckat läger på Smögen!

5-7 maj arrangerade klubben ”Hälle Running Camp” på Smögen för andra året i rad. Även detta år med stort deltagande och aktiva från klubbar runt om i landet. Benjamin Åberg höll tillsammans med Ola Strand i trådarna under helgen där även stjärnor som Johan Rogestedt, Olle Ahlberg och Emy Thorén medverkade. Totalt samlades 35 aktiva från, förutom Hälle, bland annat Trollhättans FIK, Motala AIF, Stenungsunds FI, IK Ymer och Lysekil SLF. Vi tackar Makrillvikens Vandrarhem för fint samarbete och hjälp med lägerarrangemanget!

Sara Bäckström vann Toughest finalen i OCR

Finalen i Toughest-touren avgjordes i år i Malmö. Nytt för i år var att man kvalade under förra året och i samband med att Toughest i år firar 10 år så körde man Toughest Championship finalen. Hälles starka OCR team var givetvis på plats. Sara Bäckström hade veckorna innan kämpat med skador och en tung känsla i kroppen så hon hade inte så höga förväntningar inför finalen. Martin Bäckström hade inte heller den bästa uppladdningen med en fot som krånglat och trots att han hade en dålig dag så tampades han med Artjoms Rekunenko från Lettland om första platsen. Martin är stark i hindren och tar in på Artjoms men med en kraftlös känsla i foten så får han mot slutet släppa Artjoms och kommer in på en besviken andra plats. Tobias Jäger öppnade kontrollerat, tog placeringar och kände sig stark hela vägen in i mål där han tog sig upp för rampen som tredje man. Hur gick det då för Sara? Sin vana trogen hade hon helt fel gällande sina förväntningar på sig själv. För ovanlighetens skull går Sara ut i ett relativt snabbt tempo och lägger sig först. Den placeringen håller hon hela vägen fram till sista hindret och där har hon en lucka på ca 3 minuter. Tur är väl det för sista hindret är rampen, ett hinder som Sara mentalt har svårt för. Hon gör flera bra försök men missar. När hon ser de andra tjejerna komma säger Martin från sidan ”Nu har du bara en chans, nu måste du klara den. Vänta tills jag säger till” Sagt och gjort! Plötsligt fattade kroppen vad den skulle göra och Sara kom upp och kunde då titulera sig som vinnare av Toughest Championship finalen!

SM guld och toppbredd på Stockholm marathon

Foto: Deca Text & Bild

Stockholm maraton, bara smaka på namnet så tänker man på antingen värmebölja med löpare som ragglar fram på kokande asfalt, eller så är det regn och kyla. Men inte i år, i år bjöd arrangören på lagom försommarvärme med hög luft och i samband med målgång så såg man glada löpare, jublande löpare, löpare som gjorde klacksparkar, löpare som vinkade till publiken. Till och med löpare som slog personbästa på den kuperade banan. Det tillhör inte vanligheterna. Hälle hade en rekordstor trupp på plats med ett 20-tal löpare och det blev också helt klart en rekordutdelning. Samuel Tsegay hängde länge med den absoluta täten, men efter 30km så slog han av lite på takten och inriktade sig sedan på att bli bäste svensk och vinna SM guld, tiden blev 2:14,28. Efter det att ärkerivalen Samuel Russom brutit så hade han ett betryggande avstånd ned till 2:an David Nilsson. En som imponerade stort var Richard Bäckström som slutar 7:a i SM klassen med utmärkta 2:26,41, faktiskt pers med sex sekunder. 42 årige Richard vann också Master 40 klassen. Tredje Hällelöpare i mål var ultraspecialisten Linus Wiren, som gått fram en klass i år på maratondistansen. Idag blev det 2:29,23 och en 11:e plats i SM. Men den allra största positiva överraskningen var nog ändå 21 årige Wilhelm Bergentz som efter ett år av skador och sjukdom var tillbaka igen, och då på den oväntade distansen maraton. Wilhelm fick rejält med Tv-tid då han länge löpte samman med damsegrarinnan, och i mål noterar han en 19:e plats på SM och tiden 2:32,58. Därefter följde Tony Hatefnejad på 33:e plats på SM (2:36,54), Gustaf Leonardsson på 35:e plats (2:37,31) och Jonas Zelleroth på 43:e plats med 2:39,00. Alltså sju löpare bland de 43 främsta svenska löparna i detta jättearrangemang. Men vi hade givetvis även en duktig kvinna på plats, nämligen Annelie Johansson som blev 9:e bästa svenska med tiden 2:50,48 och dessutom knep en andraplats i K45 klassen.

Majken och Hanna imponerade stort på Slottskogsvallen

Foto: Deca Text & Bild

En helt annan tävling än McDonaldspelen är den minimalistiska tävlingen med det lätt pretentiösa namnet Bannister Running Invitational, här är det några få grenar, med farthållare och målsättning att prestera resultat. Men det var blåsigt och småkallt, för en gång skulle så var det medvind på Slottskogsvallen, men det innebär också att det är en nordanvind som luktar snö och isbjörn. När det var dags för 1500m loppen så hade det dock mojnat något. I damklassen så blev det en glädjande dubbelseger för Hälletjejerna Majken Söderlund Larsson och Hanna Strand vilka lätt och lydigt tassade med farthållarna för att sedan växla upp och göra en rykande snabb avslutning. 16 åriga Majken pressade med tiden 4.28,25 sitt personbästa och distriktsrekord med två sekunder. Än värre var 14 åriga Hanna Strand som med 4.30,94 pressade sitt två år gamla pers med sju sekunder. Pers blev det även för storasyster Ester Strand med 4.50,48 mitt i det stora startfältet. På 800m följde Tilda Knauer upp sin seger i McD med en andra plats i B-finalen med 2.19,97.

Foto: Deca Text & Bild

Bland herrarna så hade Hälle ett halvt kompani på plats på 1500m varav Arvid Örn med en 3:e plats i A-finalen var snabbast med 3.49,70. Under 4 minuter smet även i B-finalen Nils Bredin med 3.58,85 och Petter Svensson hundradelen bakom. Snabba på ungdomssidan var även 18 årige Henok Ande och 17 årige Filip Jonsson, båda med 4,09.

Spikskopremiär i Trollhättan

Foto: Deca Text & Bild

Samtidigt med att vårvärmen rullar in, fruktträdgårdarna blommar och lärare kämpar med betygsättning, ja då är det dags för utomhussäsongen på bana att köra igång. Som vanligt så är Trollhättans McDonaldspel ett säkert sommartecken, en klassisk bredd och ungdomstävling med saft, bullar, hejande föräldrar, grilldoft, garanterad motvind på sprint och säkerställd frånvaro av farthållare på långloppen. Hälle hade en 20 deltagare stark trupp på plats, vilka både presterade och trivdes i det fina vädret. 17 årige Sebastian Sjöholm vann herrarnas 100m, jämnårige Anton Andersson persade i höjd med 1,75, Tilda Knauer vann damernas 800m efter en långspurt och 13 åriga Julia Björkman vann komfortabelt 13 års flickornas kula, endast några decimeter ifrån veckogamla perset 11,97 och Ulla Littenheim snuddade vid sitt eget distriktsrekord på 800m K75 med en tid kring tre och en halv minut. Men framförallt så är det bland tjejerna i F11 och F9 klasserna som Hälle visade stor bredd med mängder av tjejer på topplaceringar.

Thordéndagen

Hänryckningens tid, pingsten, innebär även Thordéndagen. Den store idrottsmecenaten och entreprenören Gustaf B Thordén föddes 25 maj 1894 i Uddevalla och därför brukar Thordénstiftelsen dela ut stipendier på den lördag som ligger närmast i anknytning till hans födelsedag. Oftast sker det nere på Bohusläns museum, så också i år. Stipendier delas ut i många olika sammanhang, det är studiestipendier, miljöstipendium, kulturstipendium och så idrottsstipendier och det är där vi i Hälle kommer in. Hälles ordförande Christian Persson samt ungdomsstipendiaten Jonas Magnusson var på plats för att ta emot sammanlagt sex stipendier. Hälle IF tackar styrelsen för Thordén-stiftelsen för stödet som gör det möjligt för våra elitaktiva att genomföra en seriösa satsningar på internationella mästerskap.

Några få dagar senare så bjöd även Sparbanksstiftelsen Väst på tårta och klubbstipendier till ett antal Uddevallaklubbar. Christian Persson var på plats även här och representerade föreningen.

Långloppssegrar landet runt

Långloppssäsongen rulla på med tävlingar varje helg, ja även på vardagarna. Petter Svensson har varit hemma i sina småländska hemtrakter, han kommer faktiskt ifrån inte helt obekanta Lönneberga. Nu var det Eksjö stadslopp 10km som gällde och med några sekunder till godo så vann han loppet i den gamla garnisonsorten på 31,03. 49 årige Joakim Nätth vann Blodomloppet i Ed och Hälles queen of extreme challenges, Sandra Lundqvist vann loppet med de fyndiga namnet UKA Pain, 100 miles på skogsstigar, i bäst fall skogsstigar i vilda Älvdalen. Uka Pain är för övrigt älvdalska och betyder ”vilket slit”. Det skall sägas att Sandra var den enda kvinnan i loppet som fullföljde de övriga försvann under vägen. Undrar ni över hur långt 100 miles är så är det 16 svenska mil, alltså ifrån Ljungskile till Göteborg….och tillbaka igen…plus lite till. Sista loppet i detta svep är en nykomling, Mjörnmilen som går på den vackra ”västkusten” av den stora sjön Mjörn. På en gammal banvall, platt som en pannkaka och med en halvläskig tunnel på köpet. Start i Gråbo och mål i Sjövik. Här blev det stora Hälleframgångar i premiären med seger för duktige M40 veteranen Daniel Lund med tiden 32:45, halvminuten före klubbkompisen Olle Dahlberg. På damsidan blev det första större segern för Linnea Smalström som noterade fina 38:33 i damklassen.