SM Guld till Linn

När inomhus SM för seniorer för första gången arrangerades i Växjös Telenord arena så hade Hälles Linn Nilsson en tuff uppgift att försvara fjolårets succé i Göteborg. Då vann hon både 1500m och 3000m. Nu valde hon att enbart springa 3000m med tanke på att inomhus EM i Belgrad stundar nästa helg. SM loppet utgjorde till en början med en viss utmaning då 16 tjejer stod på startlinjen och utgångsfarten var tämligen låg. Men Linn bestod provet och höll sig hela tiden långt framme, men utan att offra onödig energi och utan att råka ut för tramp eller fall, vilket hände längre bak i fältet. Första halvan av loppet gick makligt på strax under 5 minuter, men sedan skruvade Linn upp tempot på slutet och gjorde strax över 3 minuter på sista kilometern. Turebergs Yolanda Ngarambe försökte länge hemma med, men fick ge sig på de allra sista varven. Linn vann till slut med klara 7 sekunder på tiden 9.33,84. För Hälles övriga tre deltagare så blev det idel topp-6 placeringar. Tim Söderqvist avslutade sin starka viktkastningssäsong med att bli 4:a i en jämn och tuff tävling på 19,11. Ett resultat som han fick upp i femte omgången. Nu blir det en snabb omställning för Tim till huvudgrenen slägga, där det stundar Europacupen i vinterkast om två veckor på Gran Canaria. Det blir mästerskapsdebut för Tim i internationella sammanhang. Emma Harrysson hade en jämn serie i kultävlingen, men utan riktig fullträff. Nu blev det en 6:e plats med 13,72. Sexa blev glädjande även Anders Grahl på herrarnas 3000m med tiden 8.30,36, också detta i ett trång A-final med 20 startande på den trånga löparvelodromen med kraftigt doserade kurvor.

Nytt svenskt rekord av Meraf !

Meraf Bahta löpte idag sitt andra inomhuslopp för säsongen, det var vid en större inomhusgala i brittiska Birmingham där hon pressade Sara Wedlunds svenska inomhusrekord på 3000m med 7 sekunder till 8.43,00. Sara Wedlunds gamla rekord gav 1996 ett silver på inne EM, i år kommer att krävas snabbare tider. Merafs återkommande huvudkonkurrent i Europasammanhang, Sifan Hassan hängde med Kenyas OS-silvermedaljör Hellen Obiri in på personbästatiden 8,30. Meraf å sin sida spurtbesegreade i vanlig ordning flera löpare, närmast bakom var brittiskan Eilish McColgan som också löpte OS-final förra sommaren i Brasilien. Det här var Merafs tredje godkända svenska rekord. Sedan tidigare så har hon uterekorden på 3000m samt 5000m. Dessutom så underskred hon med bred marginal det svenska rekordet på 10km landsväg, men det rekordet har ännu inte officiellt godkänts.

Linn EM kvalade även på 1500m

Hälles Linn Nilsson inledde inomhussäsongen starkt genom att EM kvala på 3000m i Frankrike, och fortsatte nu i den irländska galan i den lilla orten Athlone att även kvala på 1500m. I ett väldisponerat lopp, där Linn kom in på en 4:e plats, så noterade hon 4.11,77. Flera sekunder under EM kvalgränsen och innepers, ja faktiskt bara tiondelar från hennes utepers från 2015.

JSM guld till Tim

Vid den första dagen av inomhus JSM så lyckades Tim Söderqvist att infria högt ställda förväntningar när han i 4:e omgången av M22 viktkastning klämde i med 18,70 och vann tävlingen. Ett bra resultat mot bakgrund av att tävlingen gick klockan 09,00 på morgonen. Hälle hade glädjande ytterligare fem aktiva på topp 8 placeringar. Emma Harrysson slutade 4:a i en tuff K22 tävling i kula med 13,93, Lisa Dahlström satte årsbästa två gånger på 60m, först i försöken i F19 med tiden 7,88 och senare i finalen med 7,85. Lisa slutade på 7:e plats. Ebba Jernmark-Burrows var med 60,48 5:a och precis utanför finalen på F17 400m medan Daniella Persson tog en 5:e plats i F17 kula med 13,05. Till sist blev det även, sent på kvällen, en 7:e plats i viktkastning K22 för Josefine Nordgren med 14,01.

Linn EM kvalade

Linn Nilsson hade en besvärlig utomhussäsong 2016 med allergibesvär och en fotskada, men under hösten har träningen gått allt bättre och ett 3 veckors träningsläger i Sydafrika toppade formen inför den europeiska inomhussäsongen. Denna inledde Linn med en tävling i franska Mondeville i Normandie, på närmast cykelavstånd ifrån Omaha Beach och de andra kända krigsskådeplatserna ifrån Dagen D 1944. Linn löpte här 3000m i ett tufft och tätt startfält med flera etiopiskor, Linn slutade på 5:e plats, och var bästa europeiska med tiden 9.09,74. Vad än bättre var, hon klarade genom denna tiden inomhus EM kvalgränsen.

Nicklas vann dubbelt på Inomhus VSM

Nicklas Tollesson

Erik Framme

Peter Szamer

Weronica Hägg

Årets första SM tävling har gått av stapeln i Borås och det rör sig om veteranernas mästerskap. Trots en del skador så kunde Hälle glädjas åt tre guldmedaljer i den prestigemässigt tunga M40 klassen. Nicklas Tollesson slog ju så smått igenom som banlöpare ifjol och tog ytterligare ett stort kliv framåt vid dessa mästerskap genom att vinna två tajta spurtuppgörelser på medeldistans. Först på lördagen 1500m på tiden 4.31,40 sedan på söndagen 800m på 2.05,65. I det senare fallet utraderade han ett 24 år gammalt distriktsrekord. Erik Framme kompleterade Nicklas genom att på fredagen vinna 3000m i samma klass M40 på  tiden 9.27,10. Ytterligare medaljer blev det genom Peter Szamer i M50, som vi genom denna tävling hälsar välkommen till klubben. Peter Szamer blev 2:a på 60m Häck med tiden 9,89, närmast efter fotbollslegenden Kenneth Andersson som imponerade stort som friidrottare vid dessa tävlingar. Peter blev även 2:a i stavhoppet med ett hopp över 3,40. Mångfaldiga svenska stavhoppsmästarinnan Weronica Hägg fick också denna gång nöja sig med ett silver i K40 med resultatet 2,50. Vi kan ju också glädjande notera tre guldmedaljer i M40 för Anders Logg, Smögens IF. Anders som ju blirtävlingsklar för Hälle IF kommande vecka.