Monstersuccé för Hälle på terräng SM

Foto: Deca Text & Bild

Hälle åkte upp till årets terräng sm i Huddinge över halloweenhelgen med en stark trupp, och förväntningarna skulle med råge förverkligas. Detta trots att förhållandena var minst sagt krävande. Vissätra sportfält bjöd på dyngsura gräsbanor som efter ett par lopp var rena lervällingen. Inga spikskor  i världen gav ett vettigt fäste och till detta kan läggas några få graders värme och en iskall vind. Rent internationella förhållanden alltså, något som gynnade vissa och missgynnade andra. Meraf Bahta sprang omvägar kring de värsta gyttjehålen och hennes kraftfulla löpstil gynnades inte av förhållandena. Men med sin överlägsna kapacitet så spelade det ingen roll, hon tog täten direkt i båda loppen och styrde sedan loppen dit hon ville. På 4 kilometer blev det seger med tiden 14,06, närmast före Sara Christiansson, Sävedalen. Bakom där så spurtade Hälles höst-sensation Samrawith Mengsteab furiöst och tog sig in på en bronsplats med tiden 14,22.

Foto: Deca Bild & Text

Linn Nilsson kämpade med krånglande vader och fick hålla igen på slutet, men med en 6:e plats så fullbordade hon Hälles segrande lag i lagtävlingen. På damernas långa bana 8 km så kom Meraf att tillämpa samma taktik och fick ganska tidigt en lucka på 10-15 sekunder som hon höll in i mål. Hennes segertid blev 29,47. Samrawith valde på 8:an att ligga bakom Lidingöloppssegrarinnan Maria Larsson och Sävedalens Sara Holmgren. Först släppte Maria, sedan avgjorde Samrawith genom ett tufft ryck i den sista backen och säkrade Hälles dubbelseger. Den fjäderlätt löpande Samrawith Mengsteab blev tveklöst terräng SM:s största sensation.

Foto: Deca Text & Bild

Även på 8:an fick stackars Linn hålla igen med krånglande vader, men med en 6:e plats så säkrade hon en överlägsen lagseger. En imponerande SM debut gjorde Emma Stokland med en 17:e plats med 32,44, närmast före årets svenska mästarinna på halvmaraton Malin Strand, Sävedalen. Hälletjejerna kompletterades även genom Annelie Johansson på på en 22:a plats med tiden 33,59.  Annelie som dagen innan tagit ett silver i den yngsta veteranklassen K35 på 4km. Veteranmedalj blev det även för Erik Framme som kom 3:a i M40klassen. I ungdoms och juniorklasserna så firade Hälle också framgångar . På lördagen vann Nils Bredin och Sharmarke Ahmed en överlägsen dubbelseger i P15 4km med tiderna 14,13 respektive 14,16.

Foto: Deca Text & Bild

Merhawi Seyfu kom lite efter i starten i den kombinerade P16/P17 loppet. Något som visade sig ödesdigert på den knixiga banan, där han även drog på sig ett fall. Detta till trots så blir han 4:a i P17 med tiden 13,51. Samuel Fitsumhran gjorde ett nytt perfekt disponerat lopp i den tuffa P19 klassen, sakta men säkert arbetade han sig upp i fältet och slutade på tredje plats och fick för första gången stiga upp på en SM prispall. Hans tid blev 20,22 på den 6km långa distansen, bara ett tiotal sekunder efter segraren Hussein Ibrahim. Hälle knep även ett lagbrons i söndagens sista lopp. Robert Alexandersson, Anders Grahl och Patrik Andersson kämpade sig igenom 6 varv på den nu helt söndersprungna banan och bärgade ett brons i lag på 12km.

Legender och ungdomar på Stenshultsrundan

Tävlingen står sig, närmare 300 deltagare, trots minimal marknadsföring och ett läge långt bortom allfartsvägarna. Kanske är det den nya X-trail vågen som letat upp alltings ursprung, det hårdaste terrängloppet utanför US Marine Corps. Stenshultsrundan. Även om många av Hälles elitlöpare befann sig i norska Hönefoss för tävlingar denna dag, så fanns ett 15 tal Hälle löpare på plats. I ungdomsklasserna blev det klassegrar för börderna Andor och Ailo Zackrisson i P8 respektive P10. Tilda Knauer vann övertygande F14 klassen och Algot Wedberg vann P12. Hans seger tid 9,47 på Stenshults tuffa 2,5km bana är mycket bra. På mellanbanan 5km så visade 58 årige Leif Jonsson, fortsatt god kapacitet. Leif som inte bara löpte Stenshultsrundan för 43:e året i obruten rad, han tillhör också den lilla exklusiva gruppen som var med och stiftade Hälle IF 1973.

På 10km så blev det Hällesegrar i såväl M40 klassen genom Erik Framme och i M50 klassen genom Johnny Lidman. Lite extra uppmärksamhet riktar vi också mot att en gammal Hälle-legend, Pekka Saarinen, åter var tillbaka i Hällelinnet efter många års uppehåll. Nu var han 4:a i M55 klassen i sitt första lopp på många år. Pekka tillhör också samma exklusiva grupp av stiftare som Leif Jonsson, dessutom så blev han på 1980-talet Hälles första löparstjärna av hög nationell klass med SM medalj och Bohusläningens bragdmedalj.

 

Meraf satte svenskt rekord på Hytteplanmila

Hälle åkte upp med en stark trupp till årets Hytteplanmil uppe i Ringerike, några mil väster om Oslo. Loppet som är unikt så tillvida att det inte är något citylopp utan går helt och hållet ute på landsbygden, loppet som går i kraftigt kuperad terräng, men som ändå alltid bjuder på snabba tider. I år bjöd tävlingarna på skapligt gråmulet höstväder, bra vindar och ett rekordantal med deltagare. Och som vanligt, ett fantastiskt bra elitfält. I herrarnas lopp på 10km blev det en segertid på 29,08 för den Oslobaserade eritreanen Fissehatsion och därefter ytterligare ett halvdussin löpare under eller kring 30 minuter. Bäst av Hällelöparna var den formstarke Robert Alexandersson som här dunderpersar på en 13:e plats med tiden 31,19, 18 årige Samuel Fitsumbhran sätter också han pers med tiden 31,47.

Att han med den tiden bara är 25:a säger det mesta om kvaliteten på loppet. 39 årige Martin Kjäll Ohlsson springer på imponerande 32,51, 17 årige Merhawi Seyfu noterar 33,03 och Patrik Andersson 33,08. Men störst intresse kopplades givetvis till Meraf Bahtas dubbla kamp, dels mot hennes ärkerival i dessa sammanhang, EM bronsmedaljören 2016, Karoline Björkeli Grövdal, och dels mot Sara Lahtis svenska rekord. Inledningen var imponerande snabb, tjejerna höll ihop vid 5km passeringen på 15,45. Men på andra halvan orkade inte Meraf riktigt hänga med den urstarka norskan som alltid springer bra här på Hytteplan, och luckan växte till 20 sekunder i mål. Men Meraf tappade inte mer tempo än att hon med tiden 31,44 pressade Sara Lahtis svenska rekord med 8 sekunder.

Största Hällesensationen denna dag var nog ändå Samrawit Mengsteab, den 27 åriga Hälletjejen pressade sitt eget nyslagna personbästa på milen med över två minuter och noterar 34,19 och slutar på en mycket meriterande 7:e plats. På en 22:a plats kom Hälledebuterande Emma Stokland in med tiden 36,38. Framgångarna kröntes till sist genom att spurtpriset i den monsterbranta avslutningsbacken vanns av Hälles 400m löpare Benjamin Åberg.

Hällelöpare rekordlöpte på USK-loppet

USK-loppet gick som brukligt den första lördagen i oktober uppe vid naturskönt belägna Bjursjön. Marknadsföring är inte arrangerande Uddevalla SK:s starkaste sida, så startfälten var tunna, men banorna var perfekta och även vädret var gynnsamt. Mulet, men uppehåll, nästan vindstilla och cirka 10 grader varmt. På den korta banan som mäter 2,5km hade Hälle ett mycket starkt anmält startfält, detta i syfte att matcha Oliver Lämbers banrekord på 7,43 från 2011. Nu blev det bra fart från början med en klunga på tre Hälle-löpare i täten, men under inlöpning mot mot målet så drog 17 årige Merhawi Seyfu ifrån och vann på lysande 7,30, nio sekunder före Hälles segrare i P15 Sharmarke Ahmed, som i sin tur bara var decimetern före klubbkompisen Nils Bredin.

Det blev dubbelseger i P13 för Algot Wedin och Jonas Magnusson, Algots segertid var så bra som 8,49. I F13 kom Hilda Törngård 2:a på fina tiden 9,51 och i 11 års klasserna blev det segrar genom Ailo Zackrisson (P11) och Nelly Elned IF11. I seniorloppen så kom Samuel Fitsumbrhan att ta ytterligare en Hälleseger. 18 årige Samuel stack ifrån det övriga fältet efter någon kilometer och sololöpte sedan hem segern på 33,24 utan att behöva slita allt för hårt.

Den stora positiva överraskningen för Hälle denna dag var faktiskt damsegrarinnan Samraweth Mengsteab, som på loppets smått kuperade grusbana satte nytt 10km pers alla kategorier med nära en minut. Hennes tid blev nu 36,43, bara 20 sekunder ifrån Linn Nilsson två år gamla banrekord.

Fint väder och bra tävlingar på Skol DM

Hälle IF har i år i samarbete med Hällebergsskolan och UEIG genomfört årets skol dm för mellanstadiet på Rimnersvallen. Totalt gjordes drygt  500 individuella starter med flera mycket goda resultat. Flera av Hälles ungdomar höll sig väl framme, med flera medaljer och guld på 800m till Nelly Elned och Algot Wedberg. Totalt så deltog aktiva ifrån 8 kommuner och ett 30-tal skolor.

Hällelöpare högt uppe i listorna på Lidingöloppet

Hälle hade en tolv aktiva på plats på årets Lidingölopp, en av bredaste trupper på flera år. Detta på Nordeuropas kanske mest prestigefyllda terränglopp, i klassisk terräng på stigar med grus och gräsunderlag. På lördagen inledde Samuel Fitsumbrhan och Merhawi Seyfu med att springa den tuffa 10km banan som är identiskt med tremilens avslutning. Start i Grönstabacken och därefter upp och ner i en mil, inklusive den fruktade Abborrbacken. Samuel som bara tävlingslöpt milen en gång tidigare, när han vann Ljungskileslingan, gjorde här en stabil insats med att bli fyra på 34,04.

Merhawi Seyfu. Foto: Deca Text & Bild

Merhawi Seyfu som aldrig tidigare tävlingslöpt sträckor över 6km, imponerade stort och noterade 34,52 på den krävande banan och slog bland annat jämnårige Ymerkillen Erik Källman med 40 sekunder. Veckan innan hade det bara skilt en tiondel på Kretsloppet i Borås. Merhawi kom totalt 5:a i P17. På tremilen så fick tyvärr Hälles fjolårssegrare Japhet Kipkorir bryta efter 20km, på grund av ett ömmande knä. Nu kom istället Annelie Johansson att ta Hälles bästa placering på den klassiska seniorsträckan 30km med en 4:e plats med tiden 2.01,26, detta efter en försiktig start och därefter en jämn löpning med kilometertider kring 4min. I herrklassen så är Robert Alexandersson det stora positiva utropstecknet. med en 8:e plats på fina 1.44,40, efter att ha tappat en spurtstrid mot norsk-amerikanen Rolf Steier. Han är femte bäst av svenskarna och slår bland annat 29- minuters killen på 10000m Alexander Söderberg.

Robert Alexandersson. Foto: Deca Text & Bild

Anders Grahl hade respekt för sträckan, efter att under säsongen ofta gått ut mycket snabbt på millopp så höll Anders medvetet igen och plockade istället många placeringar på slutet. Nu spurtar han förbi finske skidåkaren Viktor Lövdahl och kniper 13:e plats med tiden 1.46,43. Appropå duktiga skidåkare så kompletterades Hälles tremilslöpare av 40 årige Oscar Swärd som kom in på 75:e plats med tiden 1.59,14.

Nils Bredin. Foto: Deca Text & Bild

På söndagen var det 15 års pojkarnas tur på 6km banan. Nils Bredin sprang som ofta tidigare klokt och väldisponerat och kom in på en mycket meriterande 2:a plats med tiden 20,16. Sommarens fynd, Sharmarke Ahmed sprang som alltid mycket offensivt och leder loppet halvvägs, kroknar sedan men kämpar ändå in på en fin 10:e plats med tiden 21,18. För bröderna Gholami så var det första tävlingen sedan i våras, vilket delvis märktes. Hassan Gholami slutade på 16:e plats med tiden 22,06 och brorsan Hussein en halv minut där bakom. Till sist skall vi också notera att Sabina Aumo gör årets bästa insats genom att bli 7:a i F14 6km med 24,48.