Meraf satte svenskt rekord på Hytteplanmila

Hälle åkte upp med en stark trupp till årets Hytteplanmil uppe i Ringerike, några mil väster om Oslo. Loppet som är unikt så tillvida att det inte är något citylopp utan går helt och hållet ute på landsbygden, loppet som går i kraftigt kuperad terräng, men som ändå alltid bjuder på snabba tider. I år bjöd tävlingarna på skapligt gråmulet höstväder, bra vindar och ett rekordantal med deltagare. Och som vanligt, ett fantastiskt bra elitfält. I herrarnas lopp på 10km blev det en segertid på 29,08 för den Oslobaserade eritreanen Fissehatsion och därefter ytterligare ett halvdussin löpare under eller kring 30 minuter. Bäst av Hällelöparna var den formstarke Robert Alexandersson som här dunderpersar på en 13:e plats med tiden 31,19, 18 årige Samuel Fitsumbhran sätter också han pers med tiden 31,47.

Att han med den tiden bara är 25:a säger det mesta om kvaliteten på loppet. 39 årige Martin Kjäll Ohlsson springer på imponerande 32,51, 17 årige Merhawi Seyfu noterar 33,03 och Patrik Andersson 33,08. Men störst intresse kopplades givetvis till Meraf Bahtas dubbla kamp, dels mot hennes ärkerival i dessa sammanhang, EM bronsmedaljören 2016, Karoline Björkeli Grövdal, och dels mot Sara Lahtis svenska rekord. Inledningen var imponerande snabb, tjejerna höll ihop vid 5km passeringen på 15,45. Men på andra halvan orkade inte Meraf riktigt hänga med den urstarka norskan som alltid springer bra här på Hytteplan, och luckan växte till 20 sekunder i mål. Men Meraf tappade inte mer tempo än att hon med tiden 31,44 pressade Sara Lahtis svenska rekord med 8 sekunder.

Största Hällesensationen denna dag var nog ändå Samrawit Mengsteab, den 27 åriga Hälletjejen pressade sitt eget nyslagna personbästa på milen med över två minuter och noterar 34,19 och slutar på en mycket meriterande 7:e plats. På en 22:a plats kom Hälledebuterande Emma Stokland in med tiden 36,38. Framgångarna kröntes till sist genom att spurtpriset i den monsterbranta avslutningsbacken vanns av Hälles 400m löpare Benjamin Åberg.

Hällelöpare rekordlöpte på USK-loppet

USK-loppet gick som brukligt den första lördagen i oktober uppe vid naturskönt belägna Bjursjön. Marknadsföring är inte arrangerande Uddevalla SK:s starkaste sida, så startfälten var tunna, men banorna var perfekta och även vädret var gynnsamt. Mulet, men uppehåll, nästan vindstilla och cirka 10 grader varmt. På den korta banan som mäter 2,5km hade Hälle ett mycket starkt anmält startfält, detta i syfte att matcha Oliver Lämbers banrekord på 7,43 från 2011. Nu blev det bra fart från början med en klunga på tre Hälle-löpare i täten, men under inlöpning mot mot målet så drog 17 årige Merhawi Seyfu ifrån och vann på lysande 7,30, nio sekunder före Hälles segrare i P15 Sharmarke Ahmed, som i sin tur bara var decimetern före klubbkompisen Nils Bredin.

Det blev dubbelseger i P13 för Algot Wedin och Jonas Magnusson, Algots segertid var så bra som 8,49. I F13 kom Hilda Törngård 2:a på fina tiden 9,51 och i 11 års klasserna blev det segrar genom Ailo Zackrisson (P11) och Nelly Elned IF11. I seniorloppen så kom Samuel Fitsumbrhan att ta ytterligare en Hälleseger. 18 årige Samuel stack ifrån det övriga fältet efter någon kilometer och sololöpte sedan hem segern på 33,24 utan att behöva slita allt för hårt.

Den stora positiva överraskningen för Hälle denna dag var faktiskt damsegrarinnan Samraweth Mengsteab, som på loppets smått kuperade grusbana satte nytt 10km pers alla kategorier med nära en minut. Hennes tid blev nu 36,43, bara 20 sekunder ifrån Linn Nilsson två år gamla banrekord.

Fint väder och bra tävlingar på Skol DM

Hälle IF har i år i samarbete med Hällebergsskolan och UEIG genomfört årets skol dm för mellanstadiet på Rimnersvallen. Totalt gjordes drygt  500 individuella starter med flera mycket goda resultat. Flera av Hälles ungdomar höll sig väl framme, med flera medaljer och guld på 800m till Nelly Elned och Algot Wedberg. Totalt så deltog aktiva ifrån 8 kommuner och ett 30-tal skolor.

Hällelöpare högt uppe i listorna på Lidingöloppet

Hälle hade en tolv aktiva på plats på årets Lidingölopp, en av bredaste trupper på flera år. Detta på Nordeuropas kanske mest prestigefyllda terränglopp, i klassisk terräng på stigar med grus och gräsunderlag. På lördagen inledde Samuel Fitsumbrhan och Merhawi Seyfu med att springa den tuffa 10km banan som är identiskt med tremilens avslutning. Start i Grönstabacken och därefter upp och ner i en mil, inklusive den fruktade Abborrbacken. Samuel som bara tävlingslöpt milen en gång tidigare, när han vann Ljungskileslingan, gjorde här en stabil insats med att bli fyra på 34,04.

Merhawi Seyfu. Foto: Deca Text & Bild

Merhawi Seyfu som aldrig tidigare tävlingslöpt sträckor över 6km, imponerade stort och noterade 34,52 på den krävande banan och slog bland annat jämnårige Ymerkillen Erik Källman med 40 sekunder. Veckan innan hade det bara skilt en tiondel på Kretsloppet i Borås. Merhawi kom totalt 5:a i P17. På tremilen så fick tyvärr Hälles fjolårssegrare Japhet Kipkorir bryta efter 20km, på grund av ett ömmande knä. Nu kom istället Annelie Johansson att ta Hälles bästa placering på den klassiska seniorsträckan 30km med en 4:e plats med tiden 2.01,26, detta efter en försiktig start och därefter en jämn löpning med kilometertider kring 4min. I herrklassen så är Robert Alexandersson det stora positiva utropstecknet. med en 8:e plats på fina 1.44,40, efter att ha tappat en spurtstrid mot norsk-amerikanen Rolf Steier. Han är femte bäst av svenskarna och slår bland annat 29- minuters killen på 10000m Alexander Söderberg.

Robert Alexandersson. Foto: Deca Text & Bild

Anders Grahl hade respekt för sträckan, efter att under säsongen ofta gått ut mycket snabbt på millopp så höll Anders medvetet igen och plockade istället många placeringar på slutet. Nu spurtar han förbi finske skidåkaren Viktor Lövdahl och kniper 13:e plats med tiden 1.46,43. Appropå duktiga skidåkare så kompletterades Hälles tremilslöpare av 40 årige Oscar Swärd som kom in på 75:e plats med tiden 1.59,14.

Nils Bredin. Foto: Deca Text & Bild

På söndagen var det 15 års pojkarnas tur på 6km banan. Nils Bredin sprang som ofta tidigare klokt och väldisponerat och kom in på en mycket meriterande 2:a plats med tiden 20,16. Sommarens fynd, Sharmarke Ahmed sprang som alltid mycket offensivt och leder loppet halvvägs, kroknar sedan men kämpar ändå in på en fin 10:e plats med tiden 21,18. För bröderna Gholami så var det första tävlingen sedan i våras, vilket delvis märktes. Hassan Gholami slutade på 16:e plats med tiden 22,06 och brorsan Hussein en halv minut där bakom. Till sist skall vi också notera att Sabina Aumo gör årets bästa insats genom att bli 7:a i F14 6km med 24,48.