Lyckade prova-på dagar i OCR

OCR, eller hinderbanelöpning, är en snabbt växande tränings- och tävlingsform i Sverige och som från och med i år bland annat har RM-status. I föreningen finns redan idag några duktiga OCR-löpare såsom Martin Bäckström och Thomas Abrahamsson. Under juli månad har vi arrangerat prova-på dagar i Ljungskile tillsammans med Malin Nävergård som på tomten vid Skafterödsvägen byggt en egen hinderbana. Aktiviteterna har varit omtycka och med gott deltagande med såväl yngre som äldre deltagare!

Tilde imponerade mest på Logg Invitational

Foto: Deca Text & Bild

För andra året så arrangerade Hälle IF Logg Invitational ute på Kungshamnsvallens snabba allvädersbanor. Vädret var det som på metereologiska kallas ”växlande molnighet”, temperaturen runt 20 grader och en vind på mellan 1-3 sekundmeter i ryggen. Close to pefect, med andra ord. Hälles 15 åriga Tilde Dahlberg imponerade stort trots avsaknad av egentligt motstånd, på 80m rusade hon fram till det nya distriktsrekordet 9,84. Ett resultat som också är nytt Sverigebästa för F15 i år. Jämnåriga Adela Riquelme noterade även hon nationellt gångbara 10,69 på andra plats. På 100m så fortsatte Tilde att rekordpressa, ifrån 12,25 förra veckan så putsade hon nu tiden till 12,14. Adela var sekunden efter. I herrklassen så persade 30-årige Josef Åberg med tiden 11,34, vilket också innebar att Martin Hjelms 30 åriga banrekord slogs, något som Martin själv var den förste att gratulera till på plats. 15 årige Leo Bergman noterade också flera bra resultat som t.ex. 9,69 på 80m. Dock så hade han otur med vindmätaren. Vi hade även veteraner på plats – 50 årige Marcus Högeteg gjorde Hälledebut med att notera 13,50, en tid som slog Olavi Mylleris 40 åriga klubbrekord ifrån början av 1980-talet. 47 åriga Weronica Hägg noterade goda 11,80 (80m) samt 14,93. I P13 vann 12 årige Noel Johansson som på 60m noterade 8,38w, och i F13 var det flera tjejer som sprang snabbt.

Foto: Deca Text & Bild

Bakom segrande Saga Drottz ifrån IK Orient så noterade 12 åriga Noomi Bergman som noterade serie 8,45(w), 10,91(w) samt 13,55(w). Strax bakom 13 åriga Sofie Giseaus som noterade 8,43(w), 11,01(w) samt med godkänd vind 13,65 på 100m. Tävlingarna avslutades med 1000m där vi främst såg ett bra tjejlopp där segrarinnan Paulina Hultberg fick en match av 12 åriga Hälletjejen Hanna Strand som touchade sitt nysatta pers med 2.58,73. Där bakom kom 14 åriga storasystern Ester Strand med 3.06,99 och jämnåriga Lova Malmqvist-Sjögren som persade rejält med 3.13,16.

Släggdamer tävlade i Frändefors

Weronica, Angelica och Johanna.

Hälle hade en trio damer med på släggtävlingen i Frändefors som arrangerades av Trollhättans FIK.
Längst av dem kastade Johanna Hallsten som nådde fina 39.92 med seniorsläggan.
Två veteraner var också med. Angelica Kela gjorde årsbästa och satte nytt K40 klubbrekord med ett resultat på goda 28.13.
En nöjd Weronica Hägg satte inte bara nytt personligt rekord med ett kast på utmärkta 30.29 utan det var också nytt K45 distriktsrekord.

Meraf vann, Sharmarke J-EM kvalade – Folksam GP Karlstad

Foto: Deca Text & Bild

Årets andra FGP tävling gick på anrika Tingvalla IP inför stipulerade 500 åskådare i traditionellt svenskt midsommarväder, alltså 13 plusgrader och strilregn. Helt okey för långlöpare, men knappast drömvädret för övriga friidrottare. En lång och medeldistansare som trivdes var Hälles Sharmarke Ahmed som signalerat stigande form de senaste veckorna, nu hängde han med ett väl sammanhållet 30000m fält in på nya personbästatiden 8.16,92, vilket innebär att han är den tredje i år ifrån Hälle som klarar kvalgränsen till Junior EM.Kompisen Nils Bredin noterade i samma lopp näst-pers med 8.28,53. Seger blev det för Meraf Bahta på tidigare specialsträckan 1500m med tiden 4.11,86, närmast före etiopiskan Mulugeta. En annan som gick ner i distans denna dag var Samuel Pihlström som debuterade på 800m, och gjorde det väl. Efter en sedvanligt stark avslutning så noterade han 1.51,46. Tvåa i B-finalen blev han på det efter dansken Frost-Johansen. Benjamin Åberg följde på sin femte plats upp med ett nytt årsbästa på 1.51,93.

Moa vann Ramsvik Trail

Nu börjar även långloppen så smått komma igång. I helgen var det inte bara Kungsbackaloppet utan det var även Ramsvik Trail ute på Sotenäset. Loppet gick just ute på Ramsvikslandet, ett gammalt militärt övningsområde som genom Sotekanalen är avskilt ifrån fastlandet. Det var varmt som i en bakugn, kanske inte så hårt kuperat som trail ibland kan vara, men knixigt och teknikkrävande. Distansen var 15km. Hälles Moa Ehnmark dominerade damloppet och vann på fina tiden 1.04,59 vilket ger en kilometertid strax över 4 minuter. Bland herrarna så imponerade 16 årige Algot Wedberg stort genom att bli 4:a på 1.04,36, han har en bländande teknik när det gäller trail och förlorar oerhört lite fart jämfört med löpning på plant underlag.

Hälles representanter försvarade Sveriges färger väl i Lag EM

Foto: Deca Text & Bild

Lag EM:s andra division genomfördes i helgen, mot alla odds får man väl säga. Låt vara att många av storstjärnorna som siktar mot OS avstod. Hälle hade två aktiva på plats i det svenska lag som till sist slutade sexa av tolv lag. På lördagen så slutade 20 årige Samuel Pihlström åtta i ett ovanligt raskt 1500m lopp, dessa lopp blir ofta annars rena taktiklopp. Samuels tid denna gång blev 3.42,56, bara tiondelar ifrån hans nysatta personliga rekord. På söndagen så var det Samrawit Mengsteabs tur att springa 5000m, den längsta distansen i dessa sammanhang. Samrawit gjorde ett taktiskt fint lopp där hon gled med i löpningen utan onödiga ryck, på slutet hade hon inte krafterna och spurten att slåss om segern men en tredje plats på nästperset 15.57,34 var fullt godkänt.