Samrawit visade sisu och segrade i finnkampen

Foto: Deca Text & Bild

Årets finnkamp var upplagd för Finland. De har gjort fina mästerskap hela sommaren, de hade två nästan utsålda dagar på den nyinvigda Olympiastadion och de måste vara grymt sugna på att vinna Finnkampen. Det har nämligen inte hänt ofta på seniorsidan de senaste tjugo åren. Så vad kunde gå fel? Ja typ, det mesta. Det var en sliten finsk trupp som mönstrades och utan flera av sina främsta stjärnor och det blev till slut en ganska bekväm svensk dubbelseger. I lagen ingick fyra Hälleaktiva. Samrawit Mengsteab var först med att vinna en trippel på 10km, som var ett gatulopp med även deltagande bredd och motionärer. De svenska tjejerna kunde bekvämt springa på 33 och en halv, med finskorna på behörigt avstånd och sedan hand i hand korsa mållinjen. På 5000m inne på huvudarenan så hade finskorna statistikettan, unga Moinonen. Hennes lagkamrat Peipponen offrades till att dra hela loppet i ett stegrande tempo, vilket skulle visa sig spela svenskorna perfekt i händerna. De spurtade ledigt ifrån en tröttkörd Moinonen och vann trippelt. Samrawit vann med tiden 16.01,30, knappt före lagkamraten och ärkerivalen Sara Cristiansson.

Foto: Deca Text & Bild

På herrarnas 5000m så hade Finland toppat upp sitt lag efter att ha mönstrat ytterst mediokra uppställningar på hinder och 10km. Här drog svenskarna i, för att vara finnkampen, bra tempo – 2,50/km. Med alla löpare samlade fram tills de avslutande varven. Finnarna va dock bra grillade och svenskarna slutade etta, trea och så Olle Ahlberg fyra på fina 13.53,52 med två finnar bakom sig. Samuel Pihlström avslutade en mycket framgångsrik säsong som innehållet en rejäl höjning av prestationsnivån, sitt första SM guld och EM start.

Foto: Deca Text & Bild

1500m var som brukligt sista start, med förhoppning att hela landskampen skulle avgöras här. Så var det dock inte, landskampen var avgjord sedan flera timmar tillbaka. Nu drog svenskarna närmast afrikanskt ryckigt. Unge Jonathan Grahn drog första varvet i 3,35 tempo, varefter Pihlström drog andra varvet i betydligt lugnare fart, sedan var det dags för Andreas Almgren att dra upp en långspurt som ledde till seger. Pihlström och Grahn fick släppa två finnar förbi sig på upploppet, vilket kanske inte var planerat men en 4:e plats på 3.42,49 är inte fy skam. Det var sannolikt ett av de snabbaste 1500m loppen i landskampens historia.

Foto: Deca Text & Bild

Till sist så sprang även Benjamin Åberg i laget på 800m, vilket var sista loppet på lördagen när landskampen fortfarande på pappret varje fall hade nerv. Line-upen gjordes i ett nedsläckt stadion som vid en OS-final. Benjamin som hade klart sämsta perset krigade på bra fram till 600m, men där blev det svårt för Benjamin att följa. En 6:e plats förvisso men tiden 1,51 är ändå fullt godkänt i sammanhanget!

Tilde och Ida deltog framgångsrikt i segrande svenskt ungdomslandslag!

Foto: Deca Text & Bild

Hälle hade två tjejer med i årets ungdomsfinnkampslag, Tilde Dahlberg i längd och Ida Ida Kraft på 3000m. Dessutom så var långsprintern Nelly Elned officiell reserv i 4x400m-laget på plats i Helsingfors. I år var landskampen tillbaka på en av friidrottens mest mytomspunna platser, Olympiastadion. Arenan byggdes för OS 1940, vilket aldrig blev genomfört beroende på andra världskriget. Men 1952 blev det av, dessutom så har två VM arrangerats här. I år fick även ungdomarna tävla på huvudarenan och Hälletjejerna fixade den allvarsfulla situationen inne på den jättelika arenan. Efter det att det att den svenska UEM segrarinnan Ayla Hallberg Hossein med någon dags varsel blev flyttad till seniorkampen så fick Tilde Dahlberg bära huvudansvaret för de svenska färgerna i längdhoppet.

Foto: Deca Text & Bild

Och det gjorde hon med bravur, trots arktisk kyla och lätt motvind. Efter ett inledande tramp så klippte Tilde till med 5,67 i tredje omgången, vilket var en prickning av finskan Minja Kurtis hopp ifrån första omgången. Fram till sista omgången så leder dock finskan på bättre andra hopp, men då flyger Tilde iväg 5,64 och bärgar segern i sin första landskamp. På 3000m så drog svenska Elsa Sundqvist i ganska behagliga 3,30/km medan Hälles Ida Kraft kunde haka på. Farten var för dessa tjejer ganska måttlig, men det räckte för att grilla finskorna. På sista kilometern drar Elsa iväg med en snabb 3,12 tusing vilket Ida har svårt att hänga med på, men dubbelsegern var ohotad. Ida alltså in som 2:a på 10.20,27. Det skall även sägas att det blev dubbla segrar totalt i ungdomslandskamperna.