Storlopp av 17-årige Algot i Sverigekläder!

Några mil nordväst om Venedig arrangeras varje år en U20-landskamp i landsvägslöpning för Europas bästa juniorlöpare. Tävlingen går av stapeln i det lilla samhället Oderzo på en snabb varvbana av asfalt/kullersten och kan närmast beskrivas som U20-EM i landsvägslöpning. Killarna springer 10km och tjejerna 5kg och förutom en individuell tävling är det också en lagtävling där de 3 bästa tiderna från respektive land slås ihop. Sverige har deltagit med stora framgångar tidigare år och även då med deltagare från Hälle. Så också i år. Från Hälle var nu Jonas Magnusson och Algot Wedberg uttagna till det svenska laget. För Algot var det landslagsdebut och vilken debut det blev. Algot öppnade klokt när många andra rusade och tog sen några placeringar på andra halvan. I mål sprang 17-åringen in på lysande 32.17, personbästa med nära minuten och en fin 21:a plats i den hårda konkurrensen. Noterbart är att Algot har 2 år kvar i åldersklassen.

Ett år äldre Jonas kommer från en mycket fin bansäsong och hann väl inte riktigt ställa om och träna inför, den för honom, långa sträckan 10km. Men, Jonas sprang rutinerat och klokt och noterade goda 33.45 vilket är en putsning av personbästat med drygt 15 sekunder.

Fem guldmedaljer på GM

Foto: Deca Text & Bild

Hälle hade en liten trupp på fyra tjejer på plats i skånska Eslöv för Götalandsmästerskap i friidrott. Men det skulle visa sig vara en mycket framgångsrik trupp som bärgade hem hela fem guldmedaljer. Vilket faktiskt är rekord för klubben. Arenan var riktigt trevlig, centralt belägen men ändå med lummig inramning och frikostiga sidoytor. Bland annat två kastplaner. Lägg till att det fanns rejält med inomhusytor i anslutning i form av en skola och en idrottshall. Nog så viktigt i ett kylslaget september.13 åriga Noomi Bergman skrev individuellt Hällehistoria genom att vinna en trippel, ett hattrick som man säger när man gör tre mål i fotboll. På lördagen vann hon först försök och semi på 60m, därefter defilerade hon hem 200m på 27,02, ett par meter före närmsta motståndare. Till sist så var det frågan hur mycket kraft som återstod i benen för 60m finalen. Men det visade sig vara en onödig osäkerhet, för Noomi forcerade fram till seger även här på storfina 8,25. Därmed pressade hon Anna Carin Robertz mer än 30 åriga klubbrekord med en viktig hundradel. Det skall dock sägas att Anna Carin fortfarande har rekordet i F12. Noomi krönte sedan sin trippel genom att på söndagen även vinna en tät längdhoppstävling som hon avgjorde i andra hoppet med ett hopp på 5,11.

Foto: Deca Text & Bild

En som äntligen fick göra mästerskapsdebut var Hanna Strand som nu i F13 klassen vann 1500m på lördagen i fullständigt överlägsen stil på 4.40,95, närmsta motståndare var nära ett halvt varv efter. Därefter så blev det samma sak på söndagen på 600m, Hanna malde med hård och jämn farthållning ned konkurrenterna och i mål skrevs segern till 1.40,52. Sofie Giseaus snuddade vid sitt pers på 300m F14 när hon noterade 43,38 bakom överlägsna Brattåssprintern Astrid Fakelius som vann hela fyra grenar i Eslöv. Silvermedaljen tappade Sofie lite oturligt genom en märklig seedning där en tjej i ett B-heat sprang när hundradelar snabbare. Fjärde tjej i Hälletruppen var debuterande Jaana Brunhage-Laasi som med 1,39 var nära en topp 8 placering i höjdhopp.