Linus och Fredrik dubbelvann Skogsmaran

Hindåsloppet var länge en skogsklassiker på Västkusten, 35km på skogsstigar, över spångar och genom den tuffa Delsjöterrängen. Sedan tog det slut, men så har loppet återuppstått i den nya trailvågen under namnet Skogsmaran, och nu är långa banan just en maraton alltså 42,2km. Loppet startar på Skatås och målet är i Göteborgarnas gamla vintersportort Hindås på 152 möh, där skidhotell och hoppbackar fortfarande finns kvar. Från Skatås bar det uppför, men dessutom genom samma tuffa terräng där årets ultratrail SM genomfördes. Givetvis så hade Hälle ett starkt lag på plats, och segern gick till Linus Wiren som här gjorde sitt första lopp efter VM succén på 100km. Nu vann han på utmärkta 2.41,32. Han var sex minuter före klubbkamraten Fredrik Bakkman som i sin tur var hela halvtimman före trean i loppet. Hälle följde sedan upp med Jonathan Mayer på 5:e och Ashkan Fivrin på 8:e. På den kortare 21km banan kom Alfred Lindberg 3:a med 1.35,15.

Tsegay vann Lidingöloppet !

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Årets Lidingölopp gick på torra fina banor, vilket det nästan alltid gör nu för tiden. Annat var det förr när löparna såg ut som enduroåkare när de kom i mål. Konkurrensmässigt var det kanske ett lite tunnare race i år, mycket beroende på att Köpenhamns halvmara gick helgen innan, men ett fint lopp blev det ändå. Hälles Samuel Tsegay har gjort två försök förut på ”ön” men nu var det dags för första segern. Danske Abdi Ulad blev som väntat Samuels tuffaste utmanare, men Hällelöparen var på hugget och tog tidigt initiativet i loppet och höll sig mestadels på siktavstånd ifrån dansken. I mål vann Samuel på goda 1:38,00, knappa minuten ifrån Musses klubbrekord på sträckan ifrån 2008. Bakom Samuel så laglöpte övriga Hällelöpare klokt och säkrade en ny, i år mycket överlägsen, seger i lagtävlingen. Arvid Örn gjorde sitt klart starkaste långlopp i karriären när han slutade 8:a i loppet med tiden 1:42,46. Han går därmed in på en sjätte plats på Hälles all-time high lista. Tredje Hällelöpare blev en mycket bra springande Petter Svensson som hamnade på 12::e plats med 1:44,14, på 14:e plats kom sedan Olle Ahlberg med tiden 1:46,55. Laget fullbordades med alltid pålitlige Anders Grahl som med 1:46,55 så när prickar sitt gamla personliga rekord.

Seger individuellt i herrklassen, seger i lagtävlingen och så när blev det även seger i damklassen där Samrawit Mengsteab länge hängde med kenyanskan Sylvia Medugo. På slutet så fick Samrawit, som var den enda i Hällegänget som dubblerade med halvmaran i Köpenhamn, ge sig och gick i mål som 2:a med fina tiden 1:55,22. Ett mycket bra lopp gjorde även Annelie Johansson som slutade 11:a med tiden 2:05,47. På morgonen innan huvudloppet så hade Linus Agervik Kristiansson blivit god fyra i en högklassig M22 tävling 15km på tiden 49,15, mindre än minuten efter segraren Yohannes Kiflay. I P17 10km noterade Henok Ande en god femte plats med 35:56. I F17 gjorde också Alva Björk en fin Hälledebut med att bli också hon 5:a med tiden 40,36.

Nu är grundträningen igång

På lördagen kickades grundträningen i gång på allvar med ett backpass i legendariska ”Allen”, den progressivt stigande backen som går nere ifrån centrala Ljungskile och upp till folkhögskolan. Progressivt stigande innebär att backen blir brantare och brantare ju längre man springer. Det var ett 30 tal aktiva på plats, vilka körde lite olika långt beroende på greninriktning. Den här backen har generationer av Hälleaktiva drillats i, den är bra då man springer på en bilfri gång och cykelbana. Efter passet så bjöd klubben på pizza nere i Ljungskilegården.

Sara femma på OCR VM i USA

Så var det dags för OCR World Championships, som för ej insatta i OCR kan ses som triatleternas Iron Man eller Snowboardens X-games. Det är alltså ett kommersiellt VM som egentligen setts som det riktiga VM fram till nästa år när det första officiella och icke-kommersiella VM går av stapeln i Belgien. Fredagens 3km blev en häftig och tuff upplevelse. Loppen går i Stratton Vermont i USA och det är en skidort så därför går loppen i extrem terräng upp och ned för skidbackar. 3km-loppet inleddes därför med en brant stigning på 200 höjdmeter på 1,5 km. Efter några hinder där uppe är det full fräs nedför backen och en massa hinder längst ner med en avslutande spurt. Sara Bäckström stod för en fantastisk prestation som lyckades komma 5:a trots att hon startade i startgrupp två (tävlande delas in i heat för att det inte ska bli för mycket folk samtidigt på hindren. Heatindelningen var inte till Saras fördel då samtliga övriga topprankade atleter startade i gruppen före henne. Sara höll ett stadigt och bra tempo upp för backen men drabbades av magont vilket hämmade henne i löpningen framförallt nedför. Trots det ligger hon bra till när hon kommer ner för att sedan ta de utmanande hindren i en hög fart med snabb löpning däremellan och klämma in sig på en rätt säker femteplats. Även hennes make Martin Bäckström sprang 3km och hade en splittid uppe på toppen och halvvägs endast 15 sekunder efter trean. Han halkade sedan i leran vilket ledde till leriga händer vilket gjorde att nästkommande hinder satte stopp för honom och loppet var därmed kört. Han tog sig i mål som 21:a till slut. Imorgon lördag är det dags för 15km, 1000 höjdmeter och 40 hinder. Återstår att se om Sara kan överträffa sig själv och om Martin kan ta revansch.

För de som vill följa loppet med start 14.00 (herr) och 14.15 (dam) https://youtu.be/nf2P_jqmqik