Hälle succé på OCR SM – guld till Yoie och silver till Tobias

Historia skulle skrivas. Sveriges första SM i OCR skulle avgöras i Åkersberga en väletablerad förort norr om Stockholm, förmodligen Sveriges golfbane och hästgårdstätaste distrikt. Disciplinen var 12km standard course, alltså 12km terränglöpning med återkommande hinder, främst mängder av väggar och riggar som kräver både teknik och greppstyrka. Att vädret bjöd på högsommarvärme gjorde naturligtvis tävlingen till ett veritabelt kraftprov. Ifrån Hälle deltog fyra aktiva, och om vi börjar med tjejerna så hade det varit struligt för Yoie Bohlin efter sin formidabla vinst i Tough Viking i Göteborg. Hon hade dragits i två veckor med en besvärlig halsinfektion, men på fredagen fick hon OK av läkaren att starta. Egentligen passar nog banan den löpstarka Yoie perfekt, men den nyss genomgångna infektionen satte naturligtvis ned kapaciteten något och mot slutet så var hon trött och fick en straffrunda efter en miss på ett klätterhinder. Men vad gjorde det, hon hade en klar ledning i loppet dess för innan och även om försprånget till Eskilstunas Malin Dahlbäck krympte så var segern aldrig hotad utan Yoie hade betryggande 30 sekunders marginal i mål. Hennes tid skrevs till 1.05,42. Till trean i loppet var avståndet hela tre och en halv minut. I damklassen representerades Hälle även av Anna Larsson slutade på 15:e plats med tiden 1.36,50.I herrklassen blev det precis som ifjol en kamp mellan tidigare Hälles Tobias Jäger och Eskilstunas Martin Bäckström. I år fick Tobias nöja sig med en silvermedalj med tiden 55,38, och upp till guldet var bara en halv minut. Även på 4:e plats var det Hälle, här genom Andreas Marshall med tiden 59,39. Precis som på GBG-varvet så stod här en veteran för en imponerande insats, och då snackar vi om Daniel Taube, en 50 årig tuffing med Seal Marine attityd som med tiden 1.07,56 vann M50 så överlägset att avståndet till tvåan kunde mätas med almanackan. Sammanfattningsvis, guld och silver till Hälle på historiskt OCR SM. Senare på säsongen kommer även SM på sprint och SM på kort bana.

Veteranerna gladde på Göteborgsvarvet

Skall man pricka in en klocksäker solsemester i Sverige så skall det vara mellan hägg och syren, eller på idrottsspråk mellan Göteborgsvarv och Stockholm maraton. Igår var allt sig likt på Varvet, bortemot 25 grader i skuggan, vida varmare i solen, start mitt på dagen när det är som varmast, 20 pers i ambulans etc. Lägg sedan till att Göteborg är en evig byggplats där åskådarna får orientera med kompass för att komma fram och traditionsrika Slottskogsvallen hade nylagda banor som man täckte med provisoriskt konstgräs. Och som det lätt blir med alla duschar utmed banan så spelar chiptidtagningen oss ibland ett spratt. Jag ser vid en snabb koll att en av de tre bästa svenskarna, enligt listan, passerade milen på 1,05 för att sedan gå i mål på 1,06. På damsidan har en av topplaceringarna en negativ tid på 15 minuter mitt under loppet, alltså har hon färdats i en tidsmaskin och en annan kvinna avslutade starkt och höll enligt den humorfria tidtagningsfunktionen 200 km/h under loppet avslutande mil. Så exakta resultat lär väl dröja tills man gått igenom alla de tusentals löparna manuellt. För Hälles del så var det precis som ifjol en magnifik bredduppvisning med över 50 löpare i mål och närmare 40 av dessa var topp 300 i herr respektive damklass. Bäst var Olle Ahlberg som var 6:a bland svenskarna i herrklassen, när jag tagit mig friheten att räkna bort killen som noterade 1 minut på sista milen. Olle löpte på 1.08,43 efter en jämn stabil löpning. Värmen gjorde säkert tre minuter i påslag så tiden är helt okey. Även Anders Bergman, Dag Blandkjenn och Niklas Wiberg var sannolikt bland de 40 bästa i mål. Men framförallt så imponerade Hälle på veteransidan. Annelie Johansson var inte bara bästa Hälle tjej totalt med 1.24,51, hon vann även K45 klassen. 48 årige Markus Bengtsson imponerade stort med seger i M45 klassen på 1.14,14. 60 årige Johnny Jantunen vann M60 på imponerande 1.20,34 och då skall det sägas att vi också några veckor tidigare noterade snabba 36,40 av Johnny på Värnamomilen. Anders Bergman noterade 1.11,59 och var 2:a i M35. Vi räknar även in 4:e platser för Katarina Åström K50, samma placering för en comebackande Fernando Dinis i M50 samt en 5:e plats till Andreas Höye i M40. Vi skall till sist även notera en imponerande seger för 20 åriga Liv Dinis i det lite kortare Cityvarvet 4km, där hon totalvann med tiden 14,41. Ett stort tack slutligen  till alla de hundratals Hälleaktiva och Hällesupportrar som gjorde dagen till en polkagrisfärgad upplevelse.

Patrik Lindegårdh vann trail DM

DM i traillöpning har genomförts i samband med Hunnebostrandklubben Granits årliga Nordens Ark Trail run, som går i terrängen runt den kända djurparken. Alla som gått runt parken vet hur terrängen ser ut, just det – backe upp och backe ned. DM sträckan var tre mil men med svettiga 1000 höjdmeter. Tänk er en tremilsbana där man varje kilometer skall knäcka Dynamitbacken, ni vet den som ligger bortanför Rimnersvallen. Och sedan skall man också springa utför 1000 höjdmeter vilket kan vara nog så smärtsamt när mjölksyran slår till. I herrarnas seniorklass så blev det en överlägsen seger för Hälles Patrik Lindegårdh med tiden 2.37,05, och en segermarginal på en kvart. Terrängen kan ju påminna lite om Delsjö och Härryda terrängen där Patrik ifjol vann ultratrail SM. Det gav givetvis även seger i M45 klassen. Seger i M50 blev det så också för Philip King med 3.08,47. Även på korta banan, 15km, så blev det Hälleseger. Här genom Per Adan Jägerström med tiden 1.17,20.

 

Nytt distriktsrekord av Ida !!

Foto: Deca Text & Bild

Spårvägen genomförde på onsdagskvällen Adidasspåret, en sådan där specialtävling för där man bara kör en gren, i detta fall 5000m, men i en oherrans massa heat med allt ifrån Diamond League-klass och svenskt rekord i A-finalen till näst intill stavgång i det långsammaste. Alla skall vara med, och det var underbart väder, vindstilla och svalt fram emot kvällen i den gamla olympiaborgen. Hälle hade två aktiva med och först ut var 19 åriga Ida Kraft som gjorde ett jämnt och stabilt lopp i damernas A-final,  3000m passerades på 10,08, därefter var hon dok lite ensam på sin fjärde plats och tempot sjönk något mot slutet men inte mer än att tiden skrevs till 16.58,69. Nytt klubb och distriktsrekord i F19, en pressning av klubbkompisen Julia Svennblads gamla rekord med några sekunder. Vår andra deltagare var 22 årige Wilhelm Bergentz. som i herrarnas B-final noterade 14.43,46. Wille la upp loppet lite annorlunda, med en försiktig start där 3000m passerades på 8.57,5, varefter han avslutade starkt med 5,46 på de avslutande 2 kilometrarna. Där finns nog mycket mera att ge.

Nytt klubbrekord av Pihlen!!

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Karlsruhe heter en inte helt obekant tysk stad nere i sydvästra Tyskland. Man blir lite överraskad av att den endast har 17 000 invånare, i storlek någonstans mellan Ljungskile och Stenungsund alltså. En gång var den huvudstad i furstendömet Baden, härifrån kom bland annat Gustav V:s gemål drottning Victoria, samt även skaparen av Mercedesbilen, Carl Benz. Men på den här hemsidan platsar den uteslutande utifrån att här skrevs Hällehistoria på fredagskvällen: Detta skedde i samband med mastodonteventet Lange laufnacht, då Karlsruhes befolkning ökar med åtskilliga procent. Här matar man heat efter heat efter heat med löpare av god standard. På 1500m landade inte mindre än 26 löpare på tider mellan 3,35-3,40. Men det var på 800m som Hällehistoria skrevs, då vår Samuel Pihlström löpte in på en 7:e plats i A-finalen på 800m med tiden 1.46,76. Därigenom så pressade han Hällelegenden Rizak Dirshes 26 år gamla klubbrekord med drygt två tiondelar. Johan Rogestedt var också med i Karlsruhe och löpte sitt första 800m lopp på några år, klockan stannade på lite drygt 1,52. Här finns dock mycket mer att ge. En som gjorde Hälledebut var Schweiz-baserade 17 åring Petter Oster som noterade 4.05,68 i H-finalen (!) på distansen. Det var dock några sekunder ifrån fjolårsperset så även här finns kapacitet för snabbare tider. Ett annat Hällegäng har varit uppe i Norges äldsta stad. Då tänker ni Oslo, Bergen eller Trondheim. Då säger jag fel, fel, fel, äldst är Tönsberg. Men jag misstänker att Hälletruppen på Per Halle Invitational aldrig hann med att se Slottsfjellet, Nordens Akropolis. Huvuddistansen var 1500m där Arvid Örn kom nia efter en pluton med norrmän på tiden 3.49,49. På 17:e plats kom en persande 18 årig Filip Jonsson med tiden 3.58,99. På Per Halles egen specialdistans 5000m (OS 7:a 1972) så persande Nils Bredin på en tredje plats med 15.05,02, med Henok Ande med 15.44,94 för första gången knäckte 16 minuters vallen. Bästa placeringen tog dock 800m löparen Jonas Magnusson med att bli 2:a med tiden 1.53,56. Till sist så kan vi också notera att Varvetveckan smygstartat i Göteborg med trailvarvet där Adam Sibgård var bäste Hällelöpare med en 4:e plats.

Hälleframgångar here, there and everywhere

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Ibland får hemsidesredaktionen göra ett svep för att fånga de många fina Hälleinsatser som görs ute i löparvärlden. 43 årige Richard Bäckström prickade i Manchester för fjärde gången 2.26 på maraton, denna gång personbästatiden 2.26,25. Vi har tidigare noterat ifrån halvmaratonloppet på Djurgården att det blev Hälleseger genom Samuel Tsegay med vi har oförlåtligt missat att tidigare orienteringsvärldsmästaren Eskil Kinneberg, som tävlar för Hälle i friidrott, tog en fin femte plats med tiden 1.08,50. Och på damsidan blev det en andraplats för Lisa Risby med utmärkta 1.19,14. Adam Brandt har specialiserat sig på den södra Vänerkusten, först seger i Lidköpings stadslopp 10km med tiden 33,01 därefter seger även på Springtime 10km i Mariestad med 33,48. Kungsbacka kvartsmaraton har vunnits av Niklas Wiberg på imponerande 33,48. En kvartsmara är lite knappt 10,6km. Vi kan också notera att fjolårets JEM finalist Viktor Idhammar har inlett utomhussäsongen borta i USA med  perset 1.48,68 på 800m. En förstärkning av hans tredje plats i Hälles all time high statistik.

Hälle tvåa på Holmenkollstafetten

Årets Holmenkollstafett gick i strålande försommarväder i den norska huvudstaden och som vanligt så var stadens invånare ute och vimlade på byn där mängder av gator var avspärrade för biltrafik. Det var 101 år sedan premiären, tävlingen är alltså nästan lika gammal som Vasaloppet, och i år var det deltagarrekord med närmare 5000 deltagande lag. Sedan kan vi räkna på att det går 15 löpare i varje lag och vi förstår att det är norrmännens Superbowl. Största intresset är kanske inte först och främst riktat mot elitlöparna utan landets många duktiga skidåkare som också är här liksom allmänna kändisar, allt ifrån Stortinget till nöjesvärlden. Hälle deltog för första gången på minst 20 år med både herr och damlag, vilket är riktigt roligt. Herrlaget kom ju ifjol trea medan vårt unga damlag kanske främst får lyfta fram guldmedaljerna på fjolårets stafett SM som sina främsta meriter. Stafetten går i mängder av klasser som startar med korta mellanrum, vilket gör tävlingen många gånger visuellt svår att förstå, tätlöparna sprang i ett gytter av ikappsprungna motionärer, vilka var fler i år och något som säkerligen medverkade till att tiderna var något högre i år. Hälle startade loppet bra på herrsidan och Johan Rogestedt vann startsträckan inne på Bislett, friidrottstemplet i Oslo.

Foto: Samuel Hafsahl

Därefter presenterade sig Filip Jonsson  på allvar för den norska TV-publiken, 18 åringen vann den tuffa andrasträckan och spöade flera namnkunniga norska löpare. På tredje sträckan, en femhundring så plockar vi den tredje sträcksegern genom 48 årige superveteranen Anders Logg. På den långa fjärde, Berg och dalbanan (alla sträckorna har smeknamn) så fick Sharmarke Ahmed dock sträcka vapen mot favoriterna Ullensakers Kisas Andreas Kramer. Klubben kommer ifrån Romerike, alltså runt flygplatsen Gardemoen, och hade på de tuffare sträckorna flera starka afrikanska löpare men alltså även halvnorske Kramer. Efter den fjärde sträckan så håller sig positionerna i täten ganska väl, vi når inte fram till Ullensaker men vi var mycket närmare än ifjol, och vi höll övriga lag bakom oss. Det innebar att vi för första gången på 2000-talet slog Bergensklubben Gular. En annan Hällelöpare som imponerade var Wilhelm Bergentz som vann 6:e sträckan, varefter Petter Svensson och Olle Ahlberg var tvåor i de tuffa Besserudsbackarna. I den tuffa utförslöpan efter det att man passerat toppen uppe vid Kollen så får Sebastian Ljungdahl problem där han råkar kollidera med två motionslöpare och här tappar vi säkert 10-15 sekunder. Samuel Pihlström blir 4:a på den långa sträckan, där flera klubbar utnyttjar sina allra bästa löpare. Därefter förvaltar Arvid Örn, Benjamin Åberg, Leo Bergman, Jonas Magnusson och Mr. Holmenkollstafetten Tobias Åberg förtroendet väl och håller andraplatsen in i mål.

På damsidan så kom det unga Hällelaget att få en tuff start och låg länge nere under tio i topp listan. Men på långa Besserud, den tuffa långsamt stigande uppförslutan, så gör 15 åriga Hanna Strand en imponerande löpning och blir 4:a individuellt. Andra tjejer på slutet som är topp 6 på sina sträckor är Elina Bergman, Majken Söderlund Larsson som plockar Hälles bästa individuella placering med en andra plats, Noomi Bergman, Nelly Elned samt 16 åriga Sofie Giseaus. I mål kom Hälles tjejer in på en 7:e plats, så man plockade från Besserud och ner hela fem placeringar.