Silver och brons på andra dagen av stafett SM

Foto: Deca Text & Bild

Stafett SM avslutades på söndagen på Uppsala Friidrottsarena och för Hälles del så var det legenderna, M50 laget på 3x800m som var först ut. Här var konkurrensen tuff med rekordmånga deltagande lag. Hälletrion Stefan Lagerqvist, Erik Framme och Patrik Hägg tog en bronsmedalj med den fina tiden 7.08,10. Därefter på samma distans så var det dags för F17 laget, också här i ett välfyllt startfält. Trion Lova Malmqvist Sjögren, Ester Strand och Agnes Knauer tog till sist i kamp med främst Täby hem silvermedaljen med tiden 7.16,93, vilket innebar att tjejerna snittade på cirka 2,25. Vi hade ytterligare ett juniorlag igång denna dag nämligen M22 3x800m där konkurrensen i år var riktigt tuff, Hälletrion Filip Jonsson, Nils Bredin och Jonas Magnusson fick nöja sig med en 5:e på trots allt snabba tiden 5.47,51.

Foto: Deca Text & Bild

På seniorsidan var det de längsta loppen som återstod. På damsidan 3x1500m där det åter blev en tuff fajt med Spårvägen. För Hälles del så löpte Liv Dinis, Ida Kraft och Hanna Strand på imponerande tiden 13.48,66, sekunden snabbare än ifjol. Då vann vi med en sekund över Spårvägen, i år förlorade vi med några på tiondelar, Till sist på herrsidan så var det 4x1500m. En distans som borde kunna mönstra hundratals lag, men i år stod bara tre lag på startlinjen – Spåret, Lidingö och vi i Hälle. Här tappade vi kontakten framåt och våra löpare bärgade den säkra bronsmedaljen på tiden 16.04,61.

Dubbelt silver på första dagen av stafett SM

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM i stafett arrangeras i Uppsala på deras hyfsat nya arena med det föga studentikosa namnet Uppsala Friidrottsarena. Under den första dagen så har Hälle haft tre lag i elden. Först ut var F17 laget på 1000m stafett, en stafettform som förr gick under namnet Svensk stafett. Första sträckan är 100m, andra 200m, tredje 300m och den sista 400m. Totalt blir det just 1000m. Hälles tjejlag bestod av Noomi Bergman, Sofie Giseaus, Nicolina Bergman och Moa Enander. Först i försöksheat 2 så hamnade man på tredje plats med 2.22,29 vilket gav en finalplats. i finalen  hamnade man i ett vakuum på 6:e platsen med en sluttid på 2,24. Så till stafetterna 4x800m för både herr och dam, där Hälle hade titlar att försvara sedan ifjol. Dessa var dock lätt mirakulösa den gången då segern på damsidan byggde på att Spårvägen diskades för att de blev för glada och herrsegern åstadkoms trots en tid som var mer än tio sekunder över klubbrekordet. I år krävdes mer. På damsidan satte Hälle upp ett starkt lag. Saknades gjorde tyvärr fjolårets ess Julia Svennblad, men en formstark Ida Kraft och vinterns 2,08 tjej Nelly Elnded ersatte. På de två första sträckorna så drog Majken Söderlund Larsson och Ida Kraft ifrån och hade lucka bak, men på tredje och fjärde sträckorna så kom Spårvägen ikapp och förbi. Precis som ifjol, men den här gången blev de inte diskade. Hälles silvertid blev 8.54,08, vilket var en knapp sekund ifrån vårt eget distriktsrekord från ifjol. Bak till trean var det betryggande tio sekunder.

Foto: Deca Text & Bild

I herrklassen saknade Hälle flera av sina på pappret snabbaste men precis som ifjol så höll vi oss långt framme. Långlöparna Petter Svensson och Arvid Örn inledde stabilt, några placeringar bak men utan avstånd fram. På tredje sträckan så gick Benjamin Åberg upp, förbi och skapade en liten lucka bak. 20 årige Jonas Magnusson gör sedan en lysande insats, jagade av ett helt koppel löpare. Han fick förvisso släppa förbi sig Turebergs 1,48 kille Habtom Asgede men i övrigt höll han undan och räddade ytterligare en silver till Hälle. Tiden blev 7.36,94, snabbare än ifjol men fem sekunder ifrån klubbrekordet. Sist ut för dagen var M50 laget på 4x400m. Kvartetten Martin Burrows, Stefan Lagerqvist, Erik Framme och Patrik Hägg tog en fin silvermedalj på tiden 4.00.79, bara drygt en sekund från guldet och segrande Spårvägen.

Nytt distriktsrekord av Pihlen

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Efter några tävlingsbesök i Tyskland så fortsatte Samuel Pihlströms europeiska rundresa till Frankrikes port mot världen, hamnstaden vid Medelhavet Marseilles där han noterade personbästatiden 3.35,15, vilket även var en pressning med några tiondelar av Johan Rogestedts tidigare distriktsrekord. Det ser spännande ut inför stundande EM, Pihlen är ju även en stark spurtare. När vi ändå är ute i Europa så kan vi också notera från Köpenhamn maraton att Fredrik Ûberbacher noterat fina 2.31,53, där bakom även Petter Åström med 2.41,19.

Hanna, Olle och givetvis Pihlen i stort bansvep

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Pingsthelgen har inte bara bjudit på SM OCR och Göteborgsvarv, det har även varit tävlingar på bana. Samuel Pihlström fortsatte sin tyska turné till Rehlingen där han noterade nästpers utomhus på 1500m med 3.36,25. I Malmö har det varit nordiska mästerskap, en lite märklig hybridtävling som i vissa grenar hållit verklig toppklass medan andra grenar saknat de flesta toppaktiva. Bäst ifrån Hälle var här Arvid Örn på 5000m, ett lopp som blev lite av ett taktiklopp.

Foto: Deca Text & Bild

I mål var Arvid 2:a på 14.04,92. Benjamin Åberg stod även för en god insats med att bli 6:a på 800m med 1.51,44. På annandagskvällen avslutades pingsten med Bannisters första tävling för säsongen på Åbyvallen i Mölndal. Den här arenan med sina snabba, slitna banor är den enda arenan just nu i stridsdugligt skick i centrumområdet av stor-Göteborg, beläget i en lätt nedgången postindustriell omgivning. Man körde ett brett program men för Hälles del så stod 800m och 1500m i fokus. På damsidan så imponerade 15 åriga Hanna Strand stort och noterade 2.10,72 på sin andra plats. Det var inte bara en sekundpressning av Majken Söderlund-Larssons distriktsrekord i F15, det var även en pressning med tre hundradelar av Magdalena Otterstens distriktsrekord i F16 och F17. Personbästa blev det även för en formstark Ida Kraft som blev 4:a med 2.13,60 och på 6:e plats segrarinnan från Cityvarvet Liv Dinis som noterade 2.16,54. I herrklassen på samma distans så blev Jonas Magnusson 3:a med persnära 1.52,80. På 1500m till sist så var det många fina Hälleinsatser. Petter Svensson var 2:a på 3.53,84 men vi noterar strax bakom Olle Meijers 3.54,46. Det är killen som vann 100km på svenskt rekord för en knapp månad sedan.. Pers på 1500m och på 100km samma månad tyder på bredd i kompetensen. 18 årige Filip Jonsson kapade där bakom ytterligare några sekunder på perset till 3.56,02.

Hälle succé på OCR SM – guld till Yoie och silver till Tobias

Foto: Privat

Historia skulle skrivas. Sveriges första SM i OCR skulle avgöras i Åkersberga en väletablerad förort norr om Stockholm, förmodligen Sveriges golfbane och hästgårdstätaste distrikt. Disciplinen var 12km standard course, alltså 12km terränglöpning med återkommande hinder, främst mängder av väggar och riggar som kräver både teknik och greppstyrka. Att vädret bjöd på högsommarvärme gjorde naturligtvis tävlingen till ett veritabelt kraftprov. Ifrån Hälle deltog fyra aktiva, och om vi börjar med tjejerna så hade det varit struligt för Yoie Bohlin efter sin formidabla vinst i Tough Viking i Göteborg. Hon hade dragits i två veckor med en besvärlig halsinfektion, men på fredagen fick hon OK av läkaren att starta. Egentligen passar nog banan den löpstarka Yoie perfekt, men den nyss genomgångna infektionen satte naturligtvis ned kapaciteten något och mot slutet så var hon trött och fick en straffrunda efter en miss på ett klätterhinder. Men vad gjorde det, hon hade en klar ledning i loppet dess för innan och även om försprånget till Eskilstunas Malin Dahlbäck krympte så var segern aldrig hotad utan Yoie hade betryggande 30 sekunders marginal i mål. Hennes tid skrevs till 1.05,42. Till trean i loppet var avståndet hela tre och en halv minut. I damklassen representerades Hälle även av Anna Larsson slutade på 15:e plats med tiden 1.36,50.I herrklassen blev det precis som ifjol en kamp mellan Hälles Tobias Jäger och Eskilstunas Martin Bäckström. I år fick Tobias nöja sig med en silvermedalj med tiden 55,38, och upp till guldet var bara en halv minut. Även på 4:e plats var det Hälle, här genom Andreas Marshall med tiden 59,39. Precis som på GBG-varvet så stod här en veteran för en imponerande insats, och då snackar vi om Daniel Taube, en 50 årig tuffing med Seal Marine attityd som med tiden 1.07,56 vann M50 så överlägset att avståndet till tvåan kunde mätas med almanackan. Sammanfattningsvis, guld och silver till Hälle på historiskt OCR SM. Senare på säsongen kommer även SM på sprint och SM på kort bana.

Veteranerna gladde på Göteborgsvarvet

Skall man pricka in en klocksäker solsemester i Sverige så skall det vara mellan hägg och syren, eller på idrottsspråk mellan Göteborgsvarv och Stockholm maraton. Igår var allt sig likt på Varvet, bortemot 25 grader i skuggan, vida varmare i solen, start mitt på dagen när det är som varmast, 20 pers i ambulans etc. Lägg sedan till att Göteborg är en evig byggplats där åskådarna får orientera med kompass för att komma fram och traditionsrika Slottskogsvallen hade nylagda banor som man täckte med provisoriskt konstgräs. Och som det lätt blir med alla duschar utmed banan så spelar chiptidtagningen oss ibland ett spratt. Jag ser vid en snabb koll att en av de tre bästa svenskarna, enligt listan, passerade milen på 1,05 för att sedan gå i mål på 1,06. På damsidan har en av topplaceringarna en negativ tid på 15 minuter mitt under loppet, alltså har hon färdats i en tidsmaskin och en annan kvinna avslutade starkt och höll enligt den humorfria tidtagningsfunktionen 200 km/h under loppet avslutande mil. Så exakta resultat lär väl dröja tills man gått igenom alla de tusentals löparna manuellt. För Hälles del så var det precis som ifjol en magnifik bredduppvisning med över 50 löpare i mål och närmare 40 av dessa var topp 300 i herr respektive damklass. Bäst var Olle Ahlberg som var 6:a bland svenskarna i herrklassen, när jag tagit mig friheten att räkna bort killen som noterade 1 minut på sista milen. Olle löpte på 1.08,43 efter en jämn stabil löpning. Värmen gjorde säkert tre minuter i påslag så tiden är helt okey. Även Anders Bergman, Dag Blandkjenn och Niklas Wiberg var sannolikt bland de 40 bästa i mål. Men framförallt så imponerade Hälle på veteransidan. Annelie Johansson var inte bara bästa Hälle tjej totalt med 1.24,51, hon vann även K45 klassen. 48 årige Markus Bengtsson imponerade stort med seger i M45 klassen på 1.14,14. 60 årige Johnny Jantunen vann M60 på imponerande 1.20,34 och då skall det sägas att vi också några veckor tidigare noterade snabba 36,40 av Johnny på Värnamomilen. Anders Bergman noterade 1.11,59 och var 2:a i M35. Vi räknar även in 4:e platser för Katarina Åström K50, samma placering för en comebackande Fernando Dinis i M50 samt en 5:e plats till Andreas Höye i M40. Vi skall till sist även notera en imponerande seger för 20 åriga Liv Dinis i det lite kortare Cityvarvet 4km, där hon totalvann med tiden 14,41. Ett stort tack slutligen  till alla de hundratals Hälleaktiva och Hällesupportrar som gjorde dagen till en polkagrisfärgad upplevelse.

Patrik Lindegårdh vann trail DM

DM i traillöpning har genomförts i samband med Hunnebostrandklubben Granits årliga Nordens Ark Trail run, som går i terrängen runt den kända djurparken. Alla som gått runt parken vet hur terrängen ser ut, just det – backe upp och backe ned. DM sträckan var tre mil men med svettiga 1000 höjdmeter. Tänk er en tremilsbana där man varje kilometer skall knäcka Dynamitbacken, ni vet den som ligger bortanför Rimnersvallen. Och sedan skall man också springa utför 1000 höjdmeter vilket kan vara nog så smärtsamt när mjölksyran slår till. I herrarnas seniorklass så blev det en överlägsen seger för Hälles Patrik Lindegårdh med tiden 2.37,05, och en segermarginal på en kvart. Terrängen kan ju påminna lite om Delsjö och Härryda terrängen där Patrik ifjol vann ultratrail SM. Det gav givetvis även seger i M45 klassen. Seger i M50 blev det så också för Philip King med 3.08,47. Även på korta banan, 15km, så blev det Hälleseger. Här genom Per Adan Jägerström med tiden 1.17,20.