Topptid av Petra Hurtig i Espoo 24h

Foto: Deca Text & Bild

Hälles duktiga ultratjej Petra Hurtig gjorde i helgen ett nytt fint lopp över den tuffaste av alla VM-distanser, nämligen 24 timmars löpning. Man springer alltså ingen bestämd distans, utan det gäller att hinna så långt som möjligt på ett dygn. Loppet gick denna gång i finska Espoo, strax utanför Helsingfors på en kort inomhusbana. Stämningen var god men banorna var trånga och de många deltagarna gjorde att de snabbare löparna hade tufft med alla varvningar. Detta till trots så gör Petra ett fint lopp och noterar sig för resultatet 214 718 meter, en förbättringen av resultatet från Växjö innan jul med drygt 10 kilometer. Placeringsmässigt blir Petra tvåa i detta prestigelopp, bara besegrad av Boråstjejen Therese Fredriksson. Sverige är en stormakt inom ultralöpning och just nu i början av säsongen så är tre av de fyra främsta i världsstatistiken ifrån Sverige, och en av dem är Petra.

Svenskt rekord av Musse i Sevilla !!

Foto: Deca Text & Bild

Ofta har aktiva sina favoritarenor, eller favorit maratonlopp. Där man vet att man alltid presterar på topp. Dit man alltid längtar tillbaka. I så fall borde inte Sevilla ha varit platsen där Musse vid 41 års ålder skulle slå svenskt rekord. För i Sevilla begick Musse nämligen en mycket upphaussad maratondebut för 15 år sedan. Då kom han direkt ifrån tartanbanorna och förväntningarna var skyhöga. Men då slog ett oväder till över Andalusien med plötslig vinterkyla och ett iskallt strilregn, Musse kom nerkyld och stelbent i mål på en numera preskriberad tid långt över 2,30. Nu var han tillbaka på samma bana, 15 år senare,men i ett Andalusien som bjöd på perfekt löparväder. Hyfsade vindförhållande, lagom vårvärme och en Musse i kanonform, direkt ifrån ett längre träningsläger och med en taktik som skulle visa sig vara mycket framgångsrik. Han rusade inte iväg som i höstas i New York utan passerade halvmaran  en minut långsammare än den gången, det vill säga runt 1.05,25. Sedan började han skruva upp farten och hans svenska följeslagare Mikael Ekvall och Ebba Tulo Chala tvingades sakta se Hälle veteranen försvinna iväg framför dem. Nu var Musse på jakt efter rekordet, men ett problem återstod – en annan svensk låg långt före honom, nämligen 43 årige Adhanom Abraha. Han hade passerat halvmaran tre minuter före Musse, men med fem kilometer kvar att löpa så infann sig ”väggen” framför Eskilstunalöparen och han började kraftigt tappa fart. Nu kommer Musse ifatt, och den dödströtte Adhanom bryter några minuter senare. Mot slutet var det en kamp mot klockan, Musse är också mycket trött och de sista kilometrarna in i mål går bara på en obändig vilja. Han passerar mållinjen på 2.10,03, vilket är en putsning av David Nilssons rekord ifrån i höstas med sex sekunder. Musses andra halva gick på fantastiska 1.04,38. En liten kuriosadetalj i glädjeyran är att Musses tid är svenskt rekord, men faktiskt inte klubbrekord. Samuel Tsegay sprang en halv minut snabbare i höstas, men då han ännu inte är svensk medborgare så kan han inte sätta svenska rekord. I dagsläget så innehar Hälle nio svenska rekord! Dessutom har vi ytterligare ett antal svenska rekord på ultradistanserna.

Samrawit debutvann inne SM

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM i friidrott har avgjorts på den nya ”riksarenan” Telekonsult arena i Växjö med sin skarpt lutande löparoval med 6 banor. En Hälletrupp på sex aktiva deltog, och häribland Hälles Samrawit Mengsteab som debuterade på inomhusbanorna så sent som för några veckor sedan, och nu gjorde sitt första inne SM. På 3000m blev det ett lusigt taktiklopp där Samraweth lätt hängde med, liksom Hälles andra deltagare Linn Nilsson. När ett par varv återstod så skruvades farten upp och det skulle komma att stå mellan Samrawit och formstarka medeldistansaren Hanna Hermansson. Loppet var designat för henne, snabb och spurtstark som hon är, EM finalist 2018. Men Samrawit gav åter prov på sin okuvliga styrka i långspurten när hon efter flera misslyckade försök att passera, till sist på upploppet pressade sig förbi Hanna med några tiondelar och vann på 9.46,00. Sista 200m gick på 29 sekunder. Linn, som nyss kommit igenom en förkylning, hade inte samma överväxel idag utan slutade 5:a med 9.54,18. På söndagen var det så dags för Samrawit att springa 1500m, en sträcka hon knappt sprungit sedan ungdomsåren. Här fick Hanna sin revanch, men Samrawits 4.18,45 imponerar stort. Det är trots allt fokus på 5000m/10 000m i hennes träningsupplägg. 17 åriga Tilda Knauer var med 2.17,27 bara två sekunder ifrån en final på 800m, men ännu närmare var hennes coach Benjamin Åberg. Hans 1.53,77 innebar att han missade finalen med 5 hundradelar! Surt, med tanke på att han hade ungefär samma otur ifjol.

Foto: Deca Text & Bild

18 årige Sharmarke Ahmed åkte ut i försöken på 1500m 4.00,04 och Anders Grahl spände båge högt i A-finalen på 3000m, lite för högt skulle det komma att visa sig.

Årsmöte

Välkomna till årsmöte i Hälle IF

Söndag 8 mars kl. 18:00 i Ljungskilegården.                                                                       Förutom vanliga årsmöteshandlingar så kommer vi som vanligt att bjuda på en smarrig smörgåstårta. Alla medlemmar är hjärtligt välkomna.

Stora Hälleframgångar i Friidrottens Hus

Foto: Deca Text & Bild

Sedan Friidrottens hus invigdes för drygt 30 år sedan så har första helgen i februari inneburit årets vassaste inomhustävling i Göteborg, där seniorklasserna hållit lite av galakaraktär. Med tilltagande konkurrens ifrån andra arrangemang så har kanske nivån sjunkit något, men fortfarande håller tävlingarna mycket god standard. I år var det ju dessutom första gången som den gamla uppvärmningshallen Slottskogshallen saknades, den brann ju ned strax innan jul. Årets tävlingar hade samlat ett 30-tal Hälleaktiva, en stark trupp med andra ord, och vi tog med oss 10 segrar hem.  herrarnas seniorklass så blev det en glädjande seger på 3000m för Anders Grahl som lätt och elegant drog ifrån övriga startfältet till seger på 8.21,08. Där bakom blev det glädjande personbästa  för 18 åringarna Sharmarke Ahmed 8.48,43, Nils Bredin 8.52,51 samt för förstaårs senioren Daniel Cullin 8.55,89. Benjamin Åberg årsbästade på 800m med tiden 1.53,69. Notera även heatseger för 16 årige Jonas Magnusson med 2.02,40. Tim Söderqvist inledde säsongen med att kasta17,32  i den ädla disciplinen viktkastning. Det kanske främsta resultatet stod dock Samraweth Mengsteab för när hon hängde med på 3000m fram till 8.56,76, vilket för upp henne till en femte plats all time high  Sverige. Samraweth har helt klart tagit ytterligare ett steg i utvecklingen efter det överraskande EM bronset i terräng i höstas. Fyra i damernas kula kom Emma Harrysson med en stöt på 12,14.

Foto: Deca Text & Bild

I ungdomsklasserna så plockade vi bland annat hem två segrar i F17. Tilda Knauer vann 1500m med 4.46,43, vilket var ett stort steg framåt, jämfört med säsongstarten och Johanna Hallsten fortsätter att imponera i viktkastningen. Nu klippte hon till med en seger på imponerande 16,02. Tilde Dahlberg fortsätter att imponera. Första dagen krossade hon distriktsrekordet på 200m F14 med att notera 25,94, vilket var personbästa med över halvsekunden, andra dagen vann hon längdhopp på 5,38 i den besvärliga bortre gropen där man springer rakt emot en vägg. Här finns ytterligare decimeter att vänta. Seger i en tuff och jämn längdtävling blev det i F13 för Nadira Muminovic som persade i sista omgången med ett hopp på 4,84. Nadira var även 2:a på 60m med 8,38, vilket var en rejäl personbästanotering. På 1000m F14 fick vi ett ny putsning av klubbrekordet då Nelly Elned slutade på andra plats med 3.08,31 efter klok löpning, Philippa Duff persade även hon i F15 med 3.10,07 vilket gav en 6:e plats. Men Hälle tog ytterligare segrar; Agnes Knauer vann F13 800m på 2.36,42, Sebastian Sjöholm vann 200m P14 på 26,50, efter en imponerande avslutning och en andra plats i höjdhopp med 1,56. En andra plats blev det även för Viktor Jernberg på 600m P11 efter en heroisk kämpainsats i ett knuffigt lopp, tiden blev fina 1.51,17.