Anders Grahl och Sara Edsberger på pallen i Laxarnas stad

Mellan Ljungskile och Falkenberg finns en klar och tydlig koppling, en gastronomisk koppling. I dessa orter finns nämligen den exklusiva fiskbutiken och fiskrestaurangen med det prosaiska namnet Laxbutiken. Brothers and sisters in arms, med andra ord. Falkenbergsloppet brukar också locka många Hällelöpare, så även i år. Allra bäst gick det för Anders Grahl som verkligen prickat in säsongskurvan rätt med topplopp på halvmaraton SM och Kraftprovet så levererade han här en andraplats med fina tiden 31,32 på den halvknixiga men publikfriande milbanan. Inte långt bakom var Martin Lönnfält som också levererar bra lopp i stim just nu, fyra här i Falkenberg med 31,43. Sexa var en av Hälles många duktiga löpcoacher, Anders Bergman med 32,13, 10:a duktig M45:an Markus Bengtsson 32,53 och 11:a Daniel Parheden 32,55. Upp på prispallen hade vi också Sara Edsberger som plockade en 3:e plats i damklassen med fina 37,46.

Brons på Ungdoms OS till Majken Söderlund Larsson!!

Majken fick vänta länge på start, försöken ställdes in men till sist så var det dags för start på 2000m hinder vid Europeiska Ungdoms OS i Maribor. En ort i Slovenien vid foten av alperna, som oftast annars kopplas till vintersport. Majken sprang oväntat kalt och rutinerat i starten med tanke på att hon ännu inte är mer än 16 år. Tempot i täten var snabbt och stabilt med tjeckiskan Jarosova som farthållare. På sista varvet ökades inte oväntat farten och Majken siktade in bronsmedaljen. Sveriges första friidrottsmedalj vid dessa spel för övrigt. Som vid ”riktiga” OS så står det ytterligare en lång rad med idrotter på schemat. Majken Söderlund Larsson sänkte sitt personliga rekord på 2000 meter hinder till fina 6:36.01 vilket är en pressning av sitt eget F19 distriktsrekord.

Fina resultat när KP Games invigde Björlandavallen!

När nu Rimnersvallen står under renovering har arrangerandet av arenatävlingar legat lite på is för klubbens del. Men tillsammans med Mölndals AIK och PC medel-lång arrangerade vi i helgen KP Games på nybyggda Björlandavallen utanför Torslanda. En komplett 8-banors arena ute på ett gräsfält med alla bekvämligheter och resurser. Anmärkningsvärt med t.ex. 3 stavhoppsmattor i olika vindriktningar. Men nu till tävlingarna. Tävlingen hade statusen Rikstävling och drog därmed en hel del vassa löpare. Kvinnornas 400m inledde tävlingarna där möjligheterna till riktigt snabba tider blåste bort. Danskan Zarah Buchwald vann på 55.92 och bästa Hälletjej blev Nelly Elned med goda 56.65, strax bakom gladde debuterande Ellen Schoug med 57.78. I herrarnas lopp vann hemmalöparen Benjamin Åberg på goda 49.61, bara någon tiondel från personbästat.

På dubbla distansen fick vi se en en Hälleveteran göra comeback i form av Karl Borgö som noterade goda 2.05,15. På damsidan blev det en högklassig uppvisning av Örgrytes Julia Nielsen som harad av Nelly Elned sprang in på fina 2.06,40. 3:a i loppet blev 16-åriga Hälletjejen Agnes Knauer på personbästa 2.21,39. 1500m blev den breddmässigt vassaste grenen där det på den manliga sidan blev 2 fulla heat med 15 löpare i varje. Segern i A-final togs av normannen Kjetil Brenno Gagnås med 3.51,83, bäste Hälleit blev Petter Svensson med årsbästat 3.58,19. På damsidan blev det glädjande hemmaseger genom 14-åriga Hanna Strand som imponerade stort i blåsten med 4.32,50. Avslutningsvis sprangs också ett högklassigt 3000m-lopp där Arvid Öhrn var bäste Hälleit med 8.11,16 i mål.

Vi tackar Mölndals AIK, funktionärer, publik och självklart tävlingens huvudsponsor KP Components för en fin kväll på Björlandavallen!

Jonas 4:a på Nordiska

Varje sommar arrangeras Nordiska Juniorlandskampen för 19-åringar mellan Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. I år gick den av stapeln på klassiska Bislett i Oslo med en Hällelöpare uttagen i den svenska truppen i form av Jonas Magnusson. Jonas som efter ett skadefylld höst och vinter kommit tillbaka i gott slag har i år sänkt personbästat på 1500m med 4 sekunder. Nu fick han chansen i ett starkt fält men där det, precis som så ofta, blev ett taktiskt lopp från start. Jonas hängde länge med i tät och med 200m kvar så var det 4:a löpare som var loss. In på upploppet fick Jonas ge sig mot två norskar och en dansk men blev bäste svensk och fin 4:a i loppet på nästpers 3.57,16.

Flera klassegrar och spännande debuter på Kraftprovet

Det var kravalltryck på årets Kraftprov och nummerlapparna tog slut i det här numera klassiska festivaleventet. Det märkliga är att Trollhättan är till stora delar enormt platt men Kraftprovet liksom Trollhättan Trail dras till samma grand canyon liknande område nedanför kraftverksdammarna där det är brant som i Nepal. Men för de yngsta klasserna så nöjer man sig med kortare rundor uppe på platten. Hälle hade totalt ett 20-tal löpare på plats och systrarna Tuva och Ellie Rundahl fick värma upp publikens handflator. Tuva vann flickornas nio årsklass. På den lite längre 2,8km banan blev det en fullständig Hällekross, då Linus Framme vann P15 på fina 8,19, sekunden före F15 segrarinnan Hanna Strand. På P15 pallen var det röd-vitt även bakom Linus i form av Viktor Jernberg och Alvin Mether. På Slussprovet 6km räknade vi in F15 segrarinnan Ester Strand 24,27. I huvudklassen så kom den allra vassaste placeringen att tas av Hälledebuterande Malin Agervik Kristiansson. Hon löpte den tufft kuperade 11,6km banan på fina 42,41. Med det belägger hon faktiskt en tredje plats i Hälles all time high statistik. Malin är en 22 årig orienterare med landslagsmeriter i den sporten, och sådana har vi ju många i Hälle, det ovanliga med henne och brorsan Linus är att de i skärmletarsporten tävlar för Danmark. På tjejernas topp 10 lista hittar vi även Annelie Johansson på 9:e plats med 46,01. Bland grabbarna så var det faktiskt Kraftloppsdebut för rutinerade och formstarke Anders Grahl, trots handikappet att inte riktigt ha koll på var backarna kommer så blev det en 6:e plats i det elitstarka startfältet på goda 36,47. Sekunden bakom kom redan nämnde Linus Agervig Kristiansson med tiden 36,48. Linus är tvillingbror till Malin. På 12:e plats kom duktige traillöparen Julius Strömberg med tiden 39,05, personbästa med fem sekunder. 23:a kom Anton Svanå (41,29) och platsen där bakom kom M50 vinnaren Erik Framme med tiden 41,30.

Arvid Örn vann Victorialoppet!

Victoriadagen är en stor sak på Öland allt sedan vår kronprinsessas födelse och första Victorialoppet arrangerades 1980. I alla superkontrollmätta banors tidevarv så är Victorialoppet ett vintage-event, 9km på växlande underlag och målgång på Borgholms gamla fina kolstybbsbanor. I årets lopp blev det Hälleseger genom formstarke Arvid Örn som spurtade ifrån hemmalöparen David Nilsson på kullerstenarna. Att slå David på dennes hemmabana väcker respekt. Tiden 27,06 är det också få svenska löpare som understigit de senaste tio åren.

U23-EM brons för Samuel Pihlström!

Årets U23-EM, eller som vi säger 22 årsklass avgörs i finska Espoo på bekvämt lokalbussavstånd ifrån Helsingfors. Vi snackar om en mil cirka. Espoo är kanske mest känd för sin vackra medeltida domkyrka, men också som en plats sjuttioelva ungdomsfinnkamper har avgjorts. Men nu är det Junior EM och med tre Hällegrabbar på plats. Inför killarnas 1500-meterslopp på U23-EM hade Samuel Pihlström en tydlig målsättning att ta medalj. Väl i finalen gjorde Samuel ett taktiskt skickligt lopp som resulterade i ett brons. Finalen på 1500 meter innehöll flera snabba löpare, bland annat femman från EM i München 2023. Både Samuel Pihlström och Viktor Idhammar fanns med och Samuel var offensiv och gick upp i tät under det första varvet. Samuel sprang taktiskt smart och höll sig långt fram under hela loppet. Med ett varv kvar hade han fallit tillbaka några placeringar och in på upploppet tryckte nederländaren Stefan Nillessen på rejält. Men då kopplar Samuel in sin främsta styrka, en överväxel och efter ett tag var han uppe på tredje plats och kunde hålla den hela vägen in i mål och bärga hem enl en bronsmedalj på tiden 3:43.73. Guldet till Nillessen och silvret togs av Mohamed Attaoui från Spanien. Vi har EM medaljer förut, men det här var faktiskt första EM23 medaljen.

För Viktor Idhammar blev det en tionde plats på 3:46.33 i den ytterst jämna finalen där han tros allt bara har tre sekunder upp till Samuel. Vi skall också komma ihåg att Viktor är 03:a och har ett nytt EM om två år. En tredje Hällekille som kvalade in var Nils Bredin på 3000m hinder, men tempot var lite för högt och Nisse hamnade utanför finalen med en tid kring 9,15.