Nytt svenskt rekord på 1500m av Samuel Pihlström

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Rapporterna kring Samuel Pihlström  och hans träningsläger i Sydafrika har varit mycket positiva, och förväntningarna kring hans säsongsdebut i tjeckiska Ostrava var lätt uppskruvade. Skulle det direkt kunna bli en bit under 3,40  på favoritsträckan 1500m?  Starten i det kvalificerade startfältet var rask och Pihlström hamnade långt bak på en 12:e plats. Men successivt så  jobbade hann sig närmare täten, tills bara den portugisiske favoriten Isaac Nader återstod, Även om han inte kom ikapp Nader denna gång så noterade Pihlström informella 27 sekunder på sista varvet och smått fantastiska 3.35,47 i mål. Detta trots att han långa tider löpte ute på bana 2. Tiden är svenskt inomhusrekord med en sekund och hans och Naders tider är de snabbaste tiderna i världen i år. Tiden var också en halv sekund snabbare än hans utomhuspers från fjolårets finnkamp.

Flera starka nya namn i Hälle IF

Foto: Deca Text & Bild

Vi är nu inne i 2024 och Hälletruppen inför den kommande säsongen börjar ta form med några nya starka namn. På OCR sidan kommer två nya namn in i Hälletruppen. Det är dels Grästorpsbördige Andreas Marshall som sakta men säkert närmat sig den absoluta Sverigeeliten och tog bland annat silver på fjolårets RM både på normal och lång bana. Andreas har också flera landslagsinsatser bakom sig.

På damsidan ansluter sig allsidiga och namnkunniga (Johanna) Yoie Bohlin med segrar ifrån bland annat Toughest Viking. Både Andreas och Yoie är dessutom mycket goda löpare.

Ny är också duktige allroundlöparen Fredrik Überbacher som 2023 vann prestigefyllda Sandsjöbackatrailen och även persade på marathon med 2,31.

Foto: Deca Text & Bild

Till sist hälsar vi även mycket lovande Petter Oster född 2007 välkommen. Petter löpte ifjol 1500m som 16 årig på snabba 3,58 och vann USM guld.

7,59 av Sharmarke på 3000m !

Foto: Deca Text & Bild

Efter ett par år med skadestrul så har tidigare JEM 4:an Sharmarke Ahmed haft en hel och skadefri höst, fylld med bra träning. Senast i Sydafrika där flera av Hälles elitaktiva slipat formen på hög höjd. Vid Vinthundsspelen i Stockholm så deltog Hälles duktiga grabbar födda 2002, och snabbast av dem var alltså Sharmarke Ahmed som krossade sitt gamla pers och spurtvann loppet på fina 7.59,60. I B-finalen så noterade Wilhelm Bergentz 8.24,91, bara några tiondelar ifrån nysatta perset, och Nils Bredin sprang på perstiden 8.28,38.

Foto: Deca Text & Bild

På tjejsidan så sprang formstarka Ida Kraft på 9.49,65, en knapring av perset från ifjol med två sekunder. Igång och tävlat har även Benjamin Åberg varit som vid Karlstads Ungdomsspel vann herrarnas 800m på fina svenska årsbästat 1.51,85.

Tobias Jäger säsongsöppnade med seger i Vallentuna!

OCR inomhus tillhör ovanligheterna, märkligt nog. Det är klart att vattenhinder och leriga skor missar man, och startfälten får vara mindre, men går gör det ju. Särskilt i Vallentuna där man byggt upp en permanent hall. Årets första större OCR tävling avgjordes här på en kort 3km bana, fett kryddad med 26 hinder, där deltagarna var nästan lika mycket i luften som på golvet. Mängder av häng och klätterhinder med andra ord. Segern i herrklassen togs av Hälles Tobias Jäger som med komfortabla 20 sekunders marginal vann över arrangörsklubbens Jonathan Stiig. Tobias tid blev 18:02. I masterklassen M50 blev det också Hälleseger, nämligen genom Daniel Taube 25:59.

Hälles traillöpare visade god form på Sandsjöbacka trail

Sandsjöbacka trail är den stora vintertrailhändelsen på västkusten och i år erbjöd den extra allt. Huvudklassens 60km hade start i Kungsbacka och mål på Skatås, men vägen där i mellan är både vindlande och hyfsat kuperad. 1700 m höjdmeter är inte allra värst men lägg till ett tunt snötäcke, halka, kyla, vind och vi har scenariot klart för oss. På herrsidan så blev det en andra plats för Patrik Lindegård med 4.57,00 och tredje plats för Julius Strömberg med 5.08,07. De höll runt 5min/km vilket är lysande och de var endast knappt slagen av norske världsklasslöparen Petter Engdahl. På den än tuffare 96km banan så blev det en andra plats för Daniel Bränholm med tiden 9.42,29, alltså runt 6min/km och på femte plats Anders Dahlgren med 11.15,59. Damklassen vanns här av Hälles Sandra Lundqvist med tiden 12.14,23.

Tsegay 2,11 på maran och pers för Martin på halvmaran

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Landsvägssäsongen vilar aldrig. Dubai maraton är ett namnkunnigt men märkligt lopp med en segerpremie på 800 000:- och relativt få startande. Loppet startade klockan 6 på morgonen, innan januari termometern hunnit att passera 20 grader, plus. Hälles Samuel Tsegay noterade sig för en 14:e plats med tiden 2.11,42, hyfsad tid i värmen och den ständiga vinden. Ifrån Hälles spanska lägerparadis Santa Pola kan vi notera att Martin Lönnfält pressade perset på halvmaran till fina 1.09,55. Det var en pressning av hans gamla pers ifrån ifjol med halvminuten.

Raska 1500m-tider av juniorerna

Årets första inomhustävling i Göteborg av märket Bannister genomfördes i måndags. På programmet stod löpningens blå band, 1500m. Sju och ett halvt varv inomhus. Hälles 18 åring Filip Jonsson visar på fortsatt god form efter 8,43 loppet på DM 3000m. På halva sträckan hängde han väl med i seniorkonkurrensen och kunde avsluta loppet starkt. Filip spurtade in som 4:a på goda 3.59,01. På tjejsidan blev det idel inomhuspers där Ida Kraft, 19 år i år, slog sitt totalpers med fina 4.34,90 och slutade 4:a. Liv Dinis debuterade i Hälle med goda 4.40,57 och även Agnes Knauer pressade perset till 4.51,37. Vi noterar även 5.02 av Philippa Duff och 5.12 av Lova Malmqvist Sjögren.