Tio medaljer under första dagen av terräng-SM!

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM arrangeras i skånska Höganäs, på det gamla gruvsamhällets gräsbevuxna flygfält. Torra, fina banor och man hade bullat upp med halmbalar och ett vattenhinder typ fälttävlan för hästar. Men mäta verkar man inte vara något vidare på Höganäs, herrarnas seger tid på 4km blev 10:00, vilket innebär att världsrekordet på 5000m hade varit en munsbit för ett gäng svenska löpare, på gräs, med halmbalar och vattengrav. Förmodligen så var varvet snarare 1750 meter än 2km som reglerna föreskriver. Men strunt samma, trots flera återbud så plockade Hälletruppen hela 10 medaljer redan första dagen vilket är rekord. Först ut var Katarina Åström som markerade nivå direkt med silver i K50 klassen 8km på ganska prick 30 minuter. Därefter så blev det riktig medaljfest herrarnas veteranklasser som också löpte 8km.

Hälles manliga veteraner efter målgång!

Allra snabbast i Hälleteamet var trailspecialisten Patrik Lindegårdh som visade överraskande snabbhet med att bli 3:a i den tuffa M40 klassen på 24,18, därefter kom duktige OCR specialisten Tobias Jäger som tog silver i M35 på 24,32, närmast före en glädjande comebackande Daniel Lund med 24,43. Dessa tog silver och brons i Män 35. Tillsammans så tog dessa tre också guldmedaljen i lagtävlingen för manliga veteraner. Silve blev det i M45 klassen för Erik Framme med tiden 25,21, fyra på 25,38 blev lite överraskande Philip King och så lägger vi till Johannes Bogren, åtta i M40 samt Andreas Nordin 6:a i M35 och vi har ett andra Hälle lag som slutade 4:a. I dagens ungdomsklasser så var det tyvärr rena sjukstugan. Men vi kan ändå notera en silvermedalj i lag för P16-P17 med uppställningen Jonas Magnusson (4:a i P17), Henok Ande samt Algot Wedberg.

Hälles P17/16-lag som tog silver!

Så till dagens senior SM grenar. I damklassen så blev det Samrawit Mengsteab för hela slanten, hon är ju verkligen queen of the lawn. Det är på gräsbanor hon skördat sina främsta framgångar, framförallt EM bronset för några år sedan. Nu avvaktade hon tills en bit in på andra varvet då hon tryckte till och avgjorde i en långspurt, hon segrade på 11,45 med betryggande avstånd ner till tvåan Sara Christiansson. Sedan så noterade Moa Enmark en fin femte plats med 12,02 och unga Julia Svennblad tog sjunde platsen med 12,07 och en överlägsen lagseger. Även Hälles fjärde tjej Emy Thorén slog lag tvåan Hässelbys samtliga löperskor. På herrarnas 4km var det länge sedan Hälles plockade en medalj, men i år var det nära. Max Peter Bejmer gjorde Hälledebut med bravur när han kom 4:a på sprintdistansen med 10,11. Bara tre sekunder ifrån bronset men före OS löparen Vidar Johansson och Ullevis Suldan Hassan. Kompletterande med Petter Svensson och junioren Felix Axelsson så blev det en 6:e plats i den tuffa lagtävlingen.