Stora medaljframgångar på terräng SM

Foto: Deca Text & Bild

Årets terräng SM gick på Öland, på golfbanan Ekerum i närheten av Borgholm. Det var en fin, torr och löpvänlig slinga som lagts ut av arrangören, både kuperad och teknikkrävande. Och som golfbanor plägar vara, nästan helt och hållet med gräsunderlag. Precis som ifjol blev det stora framgångar på damsidan, detta trots att konkurrensen i år var mycket tuffare än i fjolårets gyttjerace i Huddinge. Inte minst Ullevis Chatarina Fougberg kom att ge vår Meraf Bahta en tuff fight in på mållinjen i det inledande korta loppet över 4km. Men som vanligt på upploppet så drog Meraf det längsta stråt. Hennes spurtförluster i karriären kan räknas på ena handens fingrar. Meraf följdes så upp av Linn Nilsson på 4:e plats, Samrawit Mengsteab på 7:e och en SM terräng debuterande Sara Edsberger på en 27:e plats. Konkurrensen var som sagt stentuff, något som understryks av att Sara faktiskt slog fjolårets svenska mästarinna på halvmaraton Malin Strand.Lagguld blev det under alla omständigheter, och det blev det även på 8km. Om 4km var ett ganska lusigt lopp med en mördande snabb avslutning så präglades den dubbla distansen av hård, jämn farthållning av maratonspecialisten Hanna Lindholm, senare efterföljd av Meraf Bahta. Den enda som följde fram till de sista backarna var återigen formstarka Chatarina Fougberg. Tidigare Hälletjejen Lisa Havell (Öberg), numera Spårvägen,  gjorde ett nytt bra lopp och kom trea och därefter Samrawit och Linn. Bra lopp av alla tjejerna. Merafs tid var så snabb som 28,02, betänk att segertiden på 4km var 13,48. Guldmedalj blev det även för Sharmarke Ahmed i P16 4000m med tiden 13,29 på bekvämt avstånd till tvåan.

Foto: Deca Text & Bild

Ett makalöst bra race presterades av Samuel Fitshumhran i klassen P19 6km där han spurtade ner Lidingöloppssegraren Yassin Abdi och tog en silvermedalj i denna supertuffa klass. Endast arrangörsklubbens Omar Ismail var för svår. Samuels tid 19,07 väcker respekt, han passerade 4km på cirka 12,40. Även Merhawi Seyfu gjorde en fin insats med en 7:e plats med tiden 19,55. Imponerande var också terrängdebutanten (!) Olle Ahlberg i M22 8km. Trots en mycket snabb start och ideliga kraftödande spårbyten så hängde Olle väl med i täten under första halvan av loppet. I mål var han 5:a på fina 26,24 med mindre än halvminuten upp till medalj. En oerhört lovande debut. På samma distans 8km tog för övrigt Erik Framme ett nytt veteran SM guld i klassen M45 med tiden 28,35. Ytterligare en debutant i dessa sammanhang var Ana Nedeljicov som gjorde en stabil insats genom att bli 9:a i F19 4km med tiden 16,16. Sekunden efter var Tilda Knauer som med tiden 16,17 kom 8:a i F15, tillsammans med Sabina Aumo och Irma Törngård blev det även en femte plats i lagtävlingen.

Castorama pers av Tobbe

Foto: Deca Text & Bild

Hälles släggkastare Tobias Hagström har tävlat flitigt på castorama touren under hösten. Det rör sig alltså om förbundets kastmångkamp som arrangerats runt om i landet under september/oktober. På hemmaplan i Skara noterade han i årets sista tävling nytt personbästa med 2 649 p. Då hade han serien 12,02 i kula, 46,82 i spjut, 35,45 i diskus och 54,73 i slägga.

Och fler Hälleframgångar på terrängfronten

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Terrängsäsongen rullar på i de västsvenska skogarna som skimrar av höstfärger. Linus Wirén vann Hyssnaloppet, ett traillopp i skogarna mellan Bollebygd och Skene. Ett 38km lopp som går under rubriken Kings of the hills. Linus segertid på den 38km långa och tuffa trailbanan var fina 2.49,25, en pressning av hans eget rekord med ett par minuter. Annelie Johansson sprang ett gatlopp, 10km långa Running lights och blev 2:a med tiden 37,19. Besegrad endast av svenska VM medaljören i orientering Lina Strand. Daniel Lund vann Sävedalsloppet med tiden 34,08 (10km) och här kom Daniel Tidholm på 4:e plats.

Leif Jonsson – Hällelöparen som löpt samtliga 44 Stenshultsrundor

Och så Stenshultsrundan, denna klenod bland lopp. Ett retrolopp där ingenting ändrats sedan 1980-talet; överlastade prisbord, skidnummerlappar med knytsnoddar, sprakande högtalare och till och med ålderklassindelningen är från 1900-talet. Men vad gör det, banorna var som vanligt tuffa men skapligt torra och väl preparerade. Och deltagarantalet upp emot 400!  Erik Framme var bäste Hällelöpare på 10km, han vann M45 klassen och totaltvåa i mål med tiden 38,30. När det gäller tiderna så får man tänka trail, det är knixigt, mjukt, kuperat, teknikkrävande och noll sikt framåt. På 5km vann Alexander Carlsson P16 med fina tiden 20,31, detta trots fall på en hal spång.Tvåa och trea  var också från Hälle; Ludvig Jernmark Burrows samt Axel Johanson. Imponerande var också 59 årige Leif Jonsson som gjorde sitt 44:a lopp i rak följd, i mål hade han 23,57. I P14 klassen på 2,5km blev det dubbelseger genom Algot Wedberg 9,31 före Jonas Magnusson 9,42. Imponerande tider på den tuffa banan. I F14 klassen blev det till och med en fyrdubbel seger. Hilda Törngård vann på 10,30, precis halvminuten före Camilla Duff. Därefter Philippa Duff och Moa Höögs. I de allra yngsta klasserna kan noteras segrar för Ester Strand (F12), Hanna Strand (F10) samt Carl Lindeskär (P8).

Svenskt rekord av Meraf på Hytteplan!

Hytteplanmila är förmodligen nordens snabbaste millopp, trots att det går i kuperade Ringerike väster om Oslo. Man startar högt, sedan går det länge svagt utför, innan loppet avslutas med en monsterbacke. men då vet man att man är i mål när man kommer till kyrkan uppe på toppen. Snabb bana, fina priser och ett fantastiskt fint stöd för tillresta elitklubbar, inte konstigt att loppet samlar grymt bra startfält. Att Meraf Bahta haft en jobbig höst är ett understatement, under flera månader har en idrottsjuridisk process pågått kring hennes påstådda missar med SOK:s närvarorapportering. Hon har tränat på men legat lågt med tävlandet, men till Hytteplan kände hon att det skulle vara kul att vara med. Att hon skulle vara så bra att hon skulle vinna, tvåla till denne Caroline Grövedal som alltid tett sig oslagbar här på Hytteplan samt pressa sitt svenska rekord med sex sekunder. Vem kunde tro detta?  Meraf gick ut tufft, passerade 5km på vrålsnabba 15,22 och fick lucka till Grövedal. Den lyckades hon sedan förvalta in i mål. Hennes sluttid skrevs till 31,38. Mycket glädjande var också att Samrawit Mengsteab var tillbaka på löparbanan, även hon i mycket god form. Hon slutade nu på 5:e plats med tidem 33,51. Personbästa med en halv minut. På 6:e plats kom årets svenska mästarinna på 10 000m, Linn Nilsson med tiden 33,56.

I ungdomsklasserna så slutade Ana Nedeljikovicova på 3:a plats i F18 med tiden 41,20 och Tilde Knauer 8:a i F16 med tiden 42,02.  Bland herrarna så fortsätter Olle Ahlberg att imponera. 21 åringen som förra veckan överlägset vann ett 10km lopp i Halmstad med tiden 31,01 sänkte sig nu ytterligare till 30,39 vilket gav en total 17:e plats och en 5:e plats i M22. Näst snabbast av Hällekillarna var blott 19 årige Samuel Fitsurbhan som persade med 31,11. Anders Grahl var 32:a med tiden 31,19. Det säger något om breddkvaliteten på detta lopp. 18 årige Merhawi Seyfu persade även han med 32,37, medan 40 årige Norge-baserade Martin Kjällh var med i toppen bland veteranerna med tiden 33,32.

Randig dominans på USK-loppet

I helgen arrangerades USK-loppet för 44:e året vid Bjursjön i Uddevalla. Vädret var så perfekt man begära, 14 plusgrader, mulet, vindstilla. De höstgula björkarna bugade sig över Bjursjöns stilla, svarta vatten. Hälle hade många aktiva på plats och i ungdomsklasserna var det mycket stor Hälledominans. I de allra yngsta klasserna blev det segrar för Ellen Bernhardsson (F8) samt Hanna Strand (F9). I klasserna 11, 13 samt 15 år så var det 2,5km som gällde och gemensam start. F11 vanns av Ester Strand med 10.05, trea var Agnes Knauer med 11.11. I F13 blev det trippelt Hälle i topp med Nelly Elned som vinnare och med systrarna Camilla och Philippa Duff på andra och tredje plats. Tiderna här var 9.41, 9.53 och 9.59. Även i F15 blev det trippelt Hälle med Tilda Knauer före Hilda Törngård och Moa Höögs. Tilda slog här banrekord med 9.23, strax bakom gjorde Hilda ett fint lopp med 9.29 och Moa hade 10.39 i tävlingsdebuten! På killsidan vann Alexander Carlsson P15-klassen före Jonas Magnusson och Ludvig Jernmark Burrows. Också här var det trippelt Hälle i topp! Tiderna blev 8.18, 8.47 och 9.20. I seniorloppen var det lite tunnare för Hälles del. Merhawi Seyfu gjorde ett starkt 10km lopp och blev tvåa bakom Strömstads löparstjärna Mikael Ekwall. Tiden för Merhawi blev 33.13.
På 5km herrar sprang Benjamin Åberg in som tvåa med 17.51 och blott 13-årige Algot Wedberg imponerade när han blev trea med 19.07! I damernas lopp så vann Ana Nedeljkovicova gjorde tävlingsdebut för Hälle och sprang in som vinnare med fina 20.15 och Irma Törngård blev trea med 21.45.

Dubbelseger för Hälle i Uddevalla Stadsstafett!

Foto: Bohusläningen

Efter många års uppehåll arrangerades Uddevalla Stadsstafett igen under lördagen. Ett kul initiativ av Orient även om tiden kanske inte var perfekt tajmad, då gatorna i centrum nästan undantagslöst uppgrävda i år. Bana liksom start och målplats offentliggjordes först 24 timmar innan start!  Upplägget var också ytterst komplicerat då man sprang i slumpmässiga pooler och inte mötte alla sina konkurrenter. Det var bara att kuta på så bra tid som möjligt.Hälle ställde upp med ett lag i herrklassen och ett i damklassen. Herrarna tog komfortabelt hem totalsegern och hade dryga minuten till näst bästa lag. I laget ingick Josef Åberg, Marcus Lidman, Alexander Carlsson, Martin Burrows och Benjamin Åberg.Sluttiden på den 4km långa banan skrevs till 10,55. Bra tid med tanke på de många skarpa kurvorna, knöliga grusvägar samt obefintlig konkurrens. På damsidan ställde vi upp med ett ungt lag som sprang mycket bra och vann klassen. I laget ingick Nelly Elned, Irma Törngård, Ana Nedeljkovic, Hilda Törngård och Tilda Knauer med tiden 13,04. Vi ser fram emot nästa år då gatureparationerna är klara och banan fått en lite smartare dragning.