Fyra andraplatser på Lidingö

Foto: Deca Text & Bild

Årets Lidingölopp blev givetvis lite annorlunda än vanligt, det var ändå imponerande att arrangörerna fick ihop en liten slimmad elittävling ute på den tätbefolkade ön norr om Stockholm. Herrarna löpte 15 km i den tufft kuperade terrängen kring Bosön och Grönsta gärde, och som ofta denna sommar så blev det en duell mellan Hälles Samuel Tsegay och IS Götas Samuel Russom. Senast på maraton SM så blev det Hälle seger, men denna gång så var Helsingborgslöparen för stark. Man passerade 11km på runt 33,30, och därefter så gick Russom på 3 min/km de sista 4km in i mål och krossade banrekordet. Detta trots att banan var vattendränkt efter en natts regnande och rejält hal på sina ställen. Även Samuel Tsegays 45,45 på andra platsen var under det gamla banrekordet. Samtidigt med herrarna löpte även M22 och här imponerade Hälles Samuel Fitshumrhan stort genom att sluta också han på en andra plats med tiden 48,08 I den tuffa konkurrensen så tar Samuel även många seniorskalper.

Foto: Deca Text & Bild

I damklassen 15km så gick Meraf Bahta ut tufft men lyckades inte skaka av sig svenska mästarinnan på halv maraton Catarina Fougberg. Mot slutet märktes att Meraf ännu inte hunnit komma i den uthållighetsvolym som krävs, utan hon fick släppa den mycket formstarka Ullevi-tjejen. Meraf håller ändå ihop det väl och slutar som tvåa på 53,25, vilket är fullt godkänt. Det genomfördes även ett millopp för P19 och P17 med Hälle deltagande. Sharmarke Ahmed slutade här på andra plats med fantastiskt fina 32,58 och Nils Bredin 5:a med 33,43. Till sist skall nämnas att det även genomfördes det klassiska 30km loppet fast i starkt beskuren omfattning. Här kom Linus Wiren 9:a på 1.52,00 och Daniel Parheden debuterade på Hälles sub 2 timmars lista med att notera 1.58,26.

Hälle och Villstad arrangerar SM Milen

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild) 

Idag blev det helt klart att Hälle IF och Villstads GIF ifrån Gislaved kommer att arrangera SM 10km på landsväg lördagen 10 oktober på Anderstorps Raceway i Småland. Vi tar över arrangemanget ifrån Stockholm där man fått problem med att få nödvändiga tillstånd, de hade planerat att springa på öppen landsväg. Vi kör nu loppet på ett inhägnat område. Det är andra SM tävlingen för året, för knappt två månader så arrangerade vi, även då tillsammans med Villstad, SM halvmaraton på samma motorstadion. En tävling som blev en resultatmässig succé, det snabbaste halvmaratonlopp som någonsin arrangerats i Sverige. Nu får vi se om det kan bli en attack mot de svenska rekorden på 10km i Anderstorp. Tävlingarna kommer att sändas digitalt.

Dubbla veteranguld på stafett SM

Foto: Deca Text & Bild (M35 och M45-lagen på 3x800m)

2020 års stafett-SM blev uppskjutet två gånger på försommaren, men avgjordes till sist på Slottskogsvallen i växlande väder. Växlande så till vida att ibland regnade det lite och ibland mer. I män 4x1500m  fick vi tyvärr avvara Samuel Pihlström samtidigt som konkurrenterna mönstrade sina vassaste trupper. Men Hälle ställde ändå upp med ett gott lag med nyblivne seniorlandslagsmannen Arvid Örn på topp.. Spårvägen, Sävedalen och Hässelby visade sig dock vara för svåra, i ett kvalitetsmässigt mycket bra lopp. Nu blev det en fjärdeplats för för Hälle. Tiden 15.46,14 innebar att man pressade ett 22 år gammalt klubbrekord med en halv sekund! Man får lite perspektiv på Mustafa Mohammeds karriär när man nämner att han var med redan i det rekordloppet ifrån 1998! I årets nya rekordkvartetten sprang 18 årige Sharmarke Ahmed, Anders Grahl, Samuel Fitsumbrhan samt Arvid Öhrn. I P17 3x800m kom Hälle på femteplats med laget Alexander Carlsson, Axel Johansson och Jonas Magnusson. Tiden blev så bra som 6.13,68, bara fyra sekunder ifrån Hälles distriktsrekord ifrån 1994.

På veteransidan blev det medaljfest. Det rena M45-laget Martin Burrows, Erik Framme och Patrik Hägg vann på tiden 6.34,25. Det här idel ädel Hälle-adel, sammanlagt har de här grabbarna gjort närmare 90 aktiva år i det randiga linnet. De pressade också sitt eget svenska rekord med 4 sekunder. Ett annat Hälle-lag blev trea med 7.03,78. I det laget sprang Nicolaus Fager-67, Richard Bäckström-81 och Nicklas Tollesson-77.
I K40 4x100m blev det seger för Hälles lag bestående av Catrine Forsström, Weronica Hägg, Anna Logg och Maria Gylfe. Detta efter en tuff strid över mållinjen med IFK Göteborg. Tiden skrevs till 59,44.

Årsbästa av Meraf!

Foto: Deca Text & Bild

Direkt efter finnkampen bar det ner till tjeckiska Ostrava för delar av den svenska truppen. För Meraf Bahta innebar det 5000m mot ett internationellt högklassiskt startfält, hennes första liknande lopp på två år, och sett i det perspektivet så var en 10:e plats  på tiden 15.27,58 ett klart steg i rätt riktning. Hon pressade också klubbkompisen Linn Nilssons svenska årsbästa med 11 sekunder.

Meraf vann Finnkampen !

Foto: Deca Text & Bild

Den gångna helgen avgjordes Finnkampen i finska Tammerfors, på Ratina stadion belägen nere vid Pyhyjärvi strand. Om omständigheterna varit lite mindre absurda så hade förutsättningarna för fina tävlingar varit på topp. Nu krävdes den svenska truppen på färska friskhetsintyg, ändå fick de inte övernatta i Finland utan fick dagpendla med ett chartrat plan, därefter transporteras in till stadion med maximalt säkerhetspådrag, vänta i en betongkulvert på sin start och till sist tävla inför finska funktionärer som ibland var klädda som de skulle gå in i ett nyss havererat kärnkraftverk. Europa har blivit en Kafka-dystropi.. Nåväl om ett år så är det ett sorglustigt minne för medlemmarna i den svenska truppen. Hälle var representerat med tre löpare, som skulle ha varit fyra om inte Linn Nilsson någon vecka innan landskampen råkat ut för fotskada. Meraf Bahta sprang 1500m i ett starkt svenskt lag, som inte behövde köra dubblar på några aktiva. Meraf kommenderade loppet och drog i en perfekt fart för att skaka av sig samtliga finskor men utan att tappa den tredje svenskan Sara Christiansson på vägen. Mot slutet blev det givetvis lite prestigefajt om segern och som många gånger förr så höll Meraf ledningen in över mållinjen före Hanna Hermansson på 4.16,42.

Foto: Deca Text & Bild

I männens 1500m-lopp hade Hälle två debutanter. Samuel Pihlström var uttagen tillsammans med träningskompisarna Johan Rogestedt, Stenungsund och Suldan Hassan, Ullevi. När sen Suldan tvingades lämna återbud kallades Arvid Öhrn in och fick precis som Pihlström göra landslagsdebut! Finske Joonas Rinne vann och Rogestedt blev tvåa. Där bakom sprang Pihlström in som trea på 3.48,94 och Arvid Öhrn tog en extra poäng när han blev femma med 3.50,63. I herrmatchen var det tajtare i lagmatchen, då Sverige saknade en del av sina toppar, men till sist så gick Sverige segrande ur denna historiska corona-match och kunde under virussäkrade former åka ut till sitt väntande flyg på Tampere Airport.