Julius och Patrik vann dubbelt vid Idre Fjällmaraton

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Sensommaren är fjälloppens högsäsong, och ett av de mer meriterande är Idre Fjällmaraton  i norra Dalarna. På deras tuffa ultradistans 84km så blev det till sist en dubbel Hälleseger i herrklassen, Julius Strömberg och Patrik Lindegårdh drog sakta men säkert ifrån det övriga startfältet med halvtimman. Hällelöparna emellan så blev det en tuff strid på den sista milen, där Julius var lite starkare än sin klubbkompis och vann med tiden 8.01,31 före Patriks 8.06,23. Banan är rejält tuff med 2700 höjdmeters stigning totalt under loppet. På damernas ”sprintdistans” 28km så kom också Hälles Karin Gustafsson på pallen, en fin tredje plats med tiden 2.44,01. Även här var antalet höjdmeter, alltså den sammanlagda stigningen under loppet rejäl, cirka 900 meter.

Meraf, Samra, Pihlen och……Olle! Succé på SM.

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM genomfördes på Ryavallen i Borås, nästan lite hemmaplanskänsla med andra ord. Många kompisar och föräldrar på läktarna. Vädret var växlande, kallt, blåsigt och uppehåll på fredagen, det blev än kallare samt regn på lördagen och sedan en förlösande sensommardag med kavajtemperatur för publiken på söndagen. För Hälle blev det matematiskt perfekt två medaljer per dag, det började på fredagen med att Olle Ahlberg tog ett lika glädjande som överraskande silver på herrarnas 10000m. Ett lopp som räknade in inte mindre än åtta Hällelöpare. Snacka om toppbredd. Olle tassade försiktigt med i ett lopp som hade ett tempo kring 30 minuter, han gick under radarn när istället Hällelegenden Mustafa Mohammed mjukade upp fältet med ett antal ryck. Musse kom dock att krokna halvvägs medan Olle är kvar enda till den dramatiska uppgörelsen där fyra löpare når målet inom några tiondelar efter en riktigt snabb sista kilometer. Efter en diskning av Spårvägens Mohammed Reza så tar Olle ett mycket överraskande silver efter Hässelbys Samuel Russom på tiden 29.28,58. Att säga att det är pers är ett understatement, han har aldrig förr sprungit distansen på bana!

Foto: Deca Text & Bild 

Sexa i mål kommer en snabbt avslutande Anders Grahl med tiden 29.57,92, nia kom Musse på 30,09, Oscar Wanemark kom placeringen efter på 30,55, Jacob Böhm 15:e på 32,30, 16:e Richard Bäckström 32,32, Martin Adolfsson 17:e 32,57 samt Daniel Parheden 18:e med 33,00. Därefter raskt över till damernas 10 000m, där Hälles Samrawit Mengsteab kom att ta en brutal revanch på Sävedalens Anastasia Denisova ifrån 10km SM på Anderstorp. Nu körde Samrawit på i en bestämd sub 34 fart, där Anastasia tvingades släppa meter för meter. Samrawits sluttid blev 33.55,17. Sjua i loppet kom en annan Hälletjej, nämligen Michelle Schnellbacher på nya perset 35.51,48, vilket var nytt klubb och distriktsrekord K35 10000m. Fredagen toppades slutligen av att hela fyra Hälleaktiva kvalade in till 1500m finaler, nämligen de väntade Meraf Bahta och Samuel Pihlström, men även ungdomarna Julia Svennblad och Sharmarke Ahmed. Deras finaler på lördagen blev spännande i regnrusket. 1500m finalen gick ut i en stillsam nedjoggningsfart men avslutades dess snabbare, sista 600m klart under 1,30. I den tuffa konkurrensen så slutade ändå Samuel Pihlström på bronsplats med 3.54,39, precis som ifjol placeringen före Spårvägens Emil Danielsson. För Sharmarke blev det en 9:e plats med 3.57,91. Finalen blev alltså ett klassiskt mästerskapslopp, i försöken gick hade det gått snabbare; 3.48,92 på Samuel och 3.49,16 (pers) på Sharmarke. I damfinalen så gjorde Meraf ett typiskt Meraf-lopp, efter en lusig inledning så går hon upp i ledning efter ett och ett halvt varv. Och sedan släpper hon den inte trots tuff upp-vaktning ifrån fram för allt Hanna Hermansson. Seger i taktikloppet med en tid strax över 4,30. Bakom där gör sedan 18 åriga Julia Svennblad en fantastisk avslutning där hon går upp till 4:e plats med tiden 4,35, besegrande bland annat Sävedalens Sara Christiansson. Dagen avslutas med att både Samuel Pihlström och Benjamin Åberg kvalar till söndagens 800m final. Benjamin först av de bägge med 1.51,93. Dagen därpå, i en snabb tuff final så blir de 8:a respektive 9:a.

Foto: Deca Text & Bild

Söndagens huvudnummer för Hälles del blev Meraf Bahta och Samrawit Mengsteabs uppvisning på 5000 där Örgrytes Emma Dahl länge gör grovjobbet, men där sedan Meraf rycker och därefter håller placeringen in i mål med tiden 15.58,18. Samrawit håller undan för Sara Christiansson oh blir tvåa med tiden 16 minuter jämnt. Där bakom blev sedan Michelle Schnellbacher 12:a med 17.36,98 (d-rek K35) och en comebackande Sara Edsberger 15:e med 18.13,90. Herrarnas 5000m blir ett ultratufft race med ett oerhört starkt startfält, där nästan alla var med när två varv återstod, men sedan blev det åka av. Hälles löpare var lite slitna efter 10 000m två dagar tidigare, men Anders Grahl var 12:a med perstiden 14.16,25, Olle Dahlberg platsen bakom samt Petter Svensson 18:e med 14,44, också det pers.

Topplaceringar på OCR Golden Trophy på Backamo

På Backamo, strax söder om Hälles hemort Ljungskile, ligger ett av Sveriges förnämsta OCR center. Denna nya gren skall utskrivas Obstacle course race eller på hjältarnas språk hinderlöpning. Men inte den variant vi är vana med ifrån bantävlingar utan en betydligt tuffare variant som för tankarna till amerikanska marinkåren. Här möts uthållighet med styrka och teknik. Tävlingen på Backamo löpte över 5km med 100 hinder utplacerade i vägen; det rör sig om klassiska plankhinder, repklättring, vattenhinder, bära tunga föremål en viss sträcka och mycket annat. Hälles Martin Bäckström, som vann RM för en månad sedan, gjorde en imponerande insats med tiden 35,23 och noterade här en andra plats, bara 40 sekunder bakom danske Jonas Drescher. Hälledebut gjorde Sara Forsström, även hon svensk riksmästarinna 2021. Sara vann ohotad med tiden 45,35 och även på tredje plats blev det röd-vit randigt genom Anna Larsson.

Algot snabbast i Bredfjället Trail

Foto: Tobias Åberg

I lördags genomfördes Bredfjället trail med start och mål på Norra fjället i Ljungskile. Det var tredje året som vi arrangerar terrängloppet på Bredfjället. Start och mål var som förra gången loppet hölls uppe på Norra Fjällets friluftsgård. Förra året sattes loppet på paus precis som många andra arrangemang men i lördags var det dags igen med ett 80-tal deltagare som sprang 10 km eller 18 km på Bredfjällets stigar. Vädret kunde inte vara bättre med 20 grader och sol och stämningen på topp. Först i mål kom blott 16 årige Algot Wedberg från Hälle IF som sprang 10 km på 46:44 min. Senast loppet genomfördes kom han på tredje plats, på i princip samma bana, på tiden 51:01 så det var en ordentligt förbättring av resultatet. På andra respektive tredje plats kom Gonzalo Rodriguez och Noel Karlsson (IK Granit). Första kvinna i mål på 10 km kom Caroline Aronsson från klubben 3CT på tiden 57:47 min. På andra respektive tredje plats kom Charlotta Linger och Therese Bergström. I 18 km blev det en spännande upplösning. Karin Nilsson från Ullevi FK låg först vid varje vätskekontroll men i mål sprang en överraskad Henrik Karlsson från IK Granit in som första person på 1:38:23. Det visade sig att Karin hade sprungit lite fel på slutet och tappade någon minut. Hon blev trots allt första kvinna in i mål på tiden 1:39:27. Ett par minuter senare sprang Daniel Taube över mållinjen och därefter Andreas Nilvander som sprang för LO Bikes. På andra plats bland kvinnorna kom Evelina Edkvarn från Trollhätteklubben LKTV88 och på tredje plats kom Marie-Louise Johansson. Efter loppet bjöds det på burgare och ett trevligt utomhusmingel i strålande solsken. Många trötta deltagare, ett par stukade fötter men alla var överens om att Bredfjällets stigar är väl värda mödan. Tack alla hurtiga deltagare och glada funktionärer för i år!

Vi ses 2022!

Sharmarke och Julia vann guldmedaljer på andra delen av USM/JSM

Foto: Deca Text & Bild

Andra helgen av årets Ungdoms och Junior SM arrangerades på Linköpings Friidrottsarena Campus Valla ute på universitetsområdet. Med undantag av en rejäl regnskur på fredagen så bjöd vår Herre på en strålande sensommarhelg, soligt, lagom varmt och hög luft. Hälle hade en trupp på tio aktiva på plats, fem tävlade i USM och fem på JSM-delen. Största förväntningarna vilade på våra JEM deltagare Sharmarke Ahmed och Julia Svennblad, förväntningar som inte skulle komma på skam. Junior EM 4:an Sharmarke var fullkomligt överlägsen i sina lopp, han tog bägge gångerna det ganska lugnt för att sedan avgöra med en snabb avslutning där motståndarna omedelbart släppte. Tiderna 4,06 respektive 15,38 får ses i bakgrund av långsamma inledningar. Båda gångerna så var tiderna långt ifrån hans personbästa, men vad gör det – ett mästerskapsguld är ett mästerskapsguld.

Foto: Deca Text & Bild

I F19 hade Julia tuffare konkurrens. På 1500m lät Julia loppet tuffa på i måttlig 4,40 fart i drygt halva loppet, därefter gjorde hon ett lopp som starkt påminner om klubbkompisen Meraf Bahta, hon gick fram i täten och speedade upp farten sakta men säkert och lät aldrig huvudkonkurrenten Nora Lundin få chansen att passera. Seger alltså på 4,33. På 800m bjöd favoriten Lova Perman, IF Göta, på fart ifrån början och Julia fick skugga utan att orka att gå upp och utmana på allvar, men silver på nästperset 2.09,07. Klubbkompisen Tilda Knauer låg länge fyra, tappade två placeringar alldeles på slutet, men slutade ändå mycket glädjande på en 6:e plats med nya perset 2.14,84. JSM deltagandet kompletterades med Alexander Carlsson som tog en lite överraskande final på P19 800m och fajtade hem en 7:e plats med nya perset 1.58,85. Axel Johansson kom först på fredagen 4:a på 2000m hinder P19 med tiden 6.38,88, bara två sekunder ifrån medalj. På 5000m blev han 9:a med 16.09,40. På USM delen blev det ytterligare tre medaljer, till de fem som erövrades redan förra helgen. Filip Jonsson blev först 2:a och silvermedaljör på 1500m hinder P15 med nya klubbrekordet 4.37,59 därefter så blir han på söndagen 4:a i ett kanontufft 2000m lopp med tiden 5.53,10, en rejäl putsning av sitt eget klubbrekord.

Foto: Deca Text & Bild

Leo Bergman lyckades med en heroisk dubbel att inom en timma på lördagen gå till final i både längdhopp och på 300m. På söndagen blev det sedan en lika glädjande som överraskande bronsmedalj på 300m P15 med nya klubbrekordet 36,62 bara hundra-delar ifrån Johan Rogestedts distriktsrekord. I längdhoppet blev det en fullt godkänd femteplats med nästperset 6,08. Ytterligare en glädjande 300m medalj blev det för Nelly Elned i F15, där hon tog silvermedaljen på 41,45 ifrån sin bana tre. Nelly som under bara några veckor pressat sitt personbästa på distansen med 2,5 sekunder! Tilde Dahlberg blev till sist 4:a på 80m i en tuff motvind på 10,36, bara tiondelen ifrån bronsmedaljen. Totalt kom Hälle detta USM/JSM att erövra 12 medaljer, vilket var en rejäl ökning ifrån fjolårets sju.

VSM: Kung Anders Af Öland

I helgen arrangerades ett efterlängtade veteran SM i friidrott på Högby på Öland. Ifrån Hälle deltog en liten men framgångsrik trupp.
Sprintern Anders Logg dominerade i M45 klassen och sprang hem hela fyra stycken guld! Anders har fått en rejäl nivåhöjning i sommar med Europa rekord och flera svenska rekord i sin veteranklass och nu fanns det ingen som kunde stoppa honom. Han sprang hem gulden på sprintdistanserna 100m (11.54), 200m (24.60), och 400m (52.19) samt även på den för honom överlånga distansen 800m (2:05.89). Fyra guld på ett VSM har ingen Hälle-aktiv gjort förut!

I M45 klassen deltog även Erik Framme som gjorde ett bra VSM där han sprang hem guldet på 5000m (15:58.21) och ett silver på 10000m (33:53.66). Hans lopp på 5000m var bara några sekunder från hans M45 klubbrekord.

Nicolaus Fager tävlade i M50 klassen och kom in på en fjärde plats på 800m (2:17.29) endast ett par tiondelar från bronset. Han kom även på sjundeplats på 1500m där han satte nytt klubbrekord med tiden 4:44.28.

Evigt unge Peter Szamer gjorde en comeback i tävlingssammanhang efter att ha varit borta ett par år pga skada. Han gjorde det utmärkt och tog ett guld på M55 100m häck (18.91) och ett silver i stavhopp på fina 3.40! Båda resultaten är nya klubbrekord och stavhoppet är även nytt distriktsrekord!

Anna Logg som i vanliga fall är aktiv inom sprint men nu som rehabtränar efter en knäoperation deltog i K40 kula. Hon satte personligt rekord med 7.82m och kom till slut på en fjärde plats endast 4 cm från bronset.

En ny veterandeltagare i Hälle-sammanhang är Katarina Åström som tävlar i K50 klassen. Hon sprang till sig hela tre stycken brons på distanserna 1500m (5:19.69), 5000m (19:36.95) och 10000m (40:57.23). Samtliga resultat är nya distriktsrekord.