Samrawit vann Finnkampen!

Foto: Deca Text & Bild

Hälle hade två deltagare med i årets finnkamp på Stockholms Stadion, debutanten Samrawit Mengsteab samt superveteranen i dessa sammanhang, Mustafa Mohammed. Samrawit löpte 5000m och fick en fin resa bakom finska Camilla Rickardsson och svenska Sara Christiansson. Sista 1000m gick snabbt, 3,01. Men Samrawit vek inte ned sig utan hade kraft att köra sista 400m på 66 sekunder och 200 meter före mål så passerade hon de övriga två och vann loppet på nya perset 15.50,41.

Foto: Deca Text & Bild

Mustafa löpte 10 000 meter tillsammans med 42 årige Adhanom Abraha och Robert Fshia. Svenskarna visste att finnarna hade svaga personbästa så de tryckte på med 2,55 kilometrar vilket snart knäckte motståndarna. I mål var alla finnar varvade, av alla svenskar! På den sista kilometern knäcktes även unge Robert Fshia av ”gubbarna” i täten och han tappade över halvminuten. Till sist blev det en spurt där gammal var äldst, Adhanom vann före Musse som noterade imponerande 29.22,66 i sina joggingskor. Det kan noteras att tiden är jämnt tio sekunder snabbare än när Musse för 21 år sedan noterade sitt ännu gällande svenska juniorrekord på samma arena. Snacka om att denne Hälle-ikon gjort en livsgärning för svensk friidrott!

Hälle ägde Göteborgsnatten – Linn & Lund vann Midnattsloppet!

Midnattsloppet i Göteborg är förvisso en matiné med start klockan 21 utanför Nya Ullevi, varefter loppet kretsar i de flacka Gårdakvarteren kring Mölndalsån. En snabb men också lite knixig bana. I år kom tävlingen att bli en klang och jubelföreställning för Hälle med seger i både herr och damklassen. Bland herrarna så kom Hälles 20 årige Samuel Fitshumhran att vara mycket aktiv i täten, till sist så var det dock klubbkompisen Daniel Lund som drog längsta stråt och segrade på fina 31,57. Samuel höll dock ihop loppet väl och spurtade hem andraplatsen med tiden 32,23, noteras också att på 5:e plats kom 22 årige Hälle junioren Daniel Cullin på perstiden 32,39. I damklassen var Linn Nilsson totalt överlägsen och det är glädjande att notera hennes framsteg de senaste veckorna efter en säsong fylld av skador och luftrörsproblem. Nu skrevs hennes segertid till 35,51.

 

Fina landslagsinsatser av Hälletjejer

Foto: Deca Text & Bild

Årets nordiska juniorlandskamp 19 år arrangerades i sydnorska Kristiansand och i den svenska landslagstruppen återfanns två Hälletjejer. Dels var det den i dessa sammanhang rutinerade Daniella Persson som senast kastade i blågult på Junior EM. Här blev det nu en 5:e plats i diskus på 47,32, ett resultat som tillkom i sista omgången.

Foto: Deca Text & Bild

På söndagen sprang Ebba Jernmark-Burrows, Hälle 400m häck. Hon blev fin sexa (tre poäng till Sverige) på 63,73, återigen nytt personligt rekord!  Sverige blev trea i båda landskamperna, 148,5 p för tjejerna och 179 för killarna.

Rapport ifrån fjällmark och myrar

Ultralöparna har haft en intensiv tävlingshelg. Julius Strömberg fortsätter att rada upp segrar, i helgen var han totalt överlägsen i det stora fjällmaratonloppet i Vemdalen. En plats som ligger mellan Klövsjön och Björnrike, bara namnen får att oss förstå att det var noll meter asfalt. Istället en tufft kuperad bana på den i maratonsammnhang unika distansen 45 km. Det var regntunga dalmyrar och tunga fjällstigningar, och i mål så pressade sig Julius under 4 timmar med några sekunder till godo. Snittfart strax över fem minut i den tuffa terrängen imponerar. Lite längre söderut, i Dalarna gick ultravasan 90km av stapeln ett ultratraillopp med superstark internationell konkurrens. Här är sträckan, givetvis, 90km. Precis som ”riktiga” Vasaloppet. Kuperingen är inte speciellt tuff, och underklaget är mestadels grus men den långa distansen kräver ändå sin tribut. Linus Wiren ifrån Hälle hade bara fått vila två veckor efter den tuffa Fjällmaratonveckan i Åre, men levererar ändå ett fint lopp då han blir 6:a med tiden 6.25,15 och snittar på imponerande 4,15 på skogsvägarna. På damsidan representeras Hälle av Sandra Lundqvist som blir 16:e i damklassen med tiden 8.53,50.

Trippel av Anders Logg på veteran SM

Årets veteran SM i friidrott, som gick av stapeln i Huddinge, hade samlat sex aktiva ifrån Hälle. Dessa plockade med sig hem inte mindre än 14 medaljer, vilket är en utdelning man inte kan klaga på. Allra bäst gick de för 43 årige Anders Logg som vann samtliga tre guld på sprint i M40 klassen. På fredagen började han med att vinna 100m på 11,75 sedan 200m på 23,34 och till sist plockade han hem 400m med tiden 52,44. Ohotad på 400m så kunde han unna sig att inte plocka ut max, Anders har ju tidigare i år varit nede och snuddat vid 50 gränsen. Hustrun Anna Logg tog en silver på samma distans, 400m alltså med 69,78. Ett annat äkta par på plats var Patrik och Weronica Hägg. Patrik tog silver på M45 400m, både med och utan häckar (54,15 / 62,93) samt en silver på 200m på tiden 24,65. I damernas veteranklasser så har konkurrensen blivit tuffare under senare år och Weronica Hägg fick nöja sig med brons i favoritgrenen stavhopp trots skapliga 2,70.Silver blev det däremot i viktkastning och guld på den ädla distansen 400m häck. Erik Framme vann M45 5000m på fredagen med tiden 16.31,10. På dubbla distansen fick han dock nöja sig med silver. Niclas Tollesson, till sist, plockade hem bronsmedaljer i M40 på både 800m (2.07,03) och 1500m (4.28,41).

Hälle knuste all motstand på Ringerike Maratonstafett

Ja, ungefär så kunde man läsa i nätupplagan av lokaltidningen i Hönefoss på lördag kväll. Hälle IF åkte raka vägen upp ifrån Göteborgs GP och vann dagen därpå den unika maratonstafetten i det vackert kuperade Ringerike, en knapp timma väster om Oslo. Tävlingen startar ute på landsbygden, nere vid tingshuset i Vik varifrån man ute i insjön Tyrisfjord kan skymta den historiska Utöya, där Anders Breivik 2011 utförde det värsta massmordet i europeisk efterkrigshistoria. Nu tillbaka till loppet, ifrån Vik så är det en halv maraton in till regionhuvudstaden Hönefoss, och därefter börjar klättringen upp till det lilla samhället Jevnaker varifrån man kan börja skymta den norska fjällvärlden. 42 kilometer uppdelat på 8 sträckor, och observera – stafetten lockar varje år mellan 3000-5000 deltagare! Hälle startade med Merhawi Seyfu som öppnade lugnt för att sedan sakta men säkert dra ifrån det övriga startfältet. Från och med nu blev det en kamp mellan Hälle och klockan. Merhawi klockades på sina inledande 5,2km på fina 16,26. På andra sträckan, som är svagt kuperad och skapligt snabb så tog Samuel Fitshumbran överlöpte sina 5,2km på 16,39. Tredje sträckan som är tuffare, där löpte Anders Grahl – som hade gått i mål kvällen innan på ett tufft 3000m lopp i Göteborg. Hans sträcka avslutas med den tuffa kyrkbacken, känd ifrån Hytteplansmilen. I mål noterade han på in 5,4km sträcka 17,32. Daniel Cullin fick den fjärde sträckan, en riktig smörsträcka. 5,3km svagt utför och sedan in i Hönefoss, springa mellan dubbla publikled och inhösta jubel och applåder. Daniel gjorde det bra, 16,20 indikerar en snittfart snabbare än hans 5000m pers. Allra mest imponerade dock Oscar Carlsson, som stått över fredagens banlopp och nu körde tufft på den femte sträckan, 5 km men de sista 2km gick i en grymt tuff uppförsbacke. Hans 15,13 på sträckan imponerar stort. På sjätte löpte Olle Ahlberg, som också bara haft ett halvt dygn att vila upp sig på sedan Folksam GP i Göteborg. Även Olles sträcka var delvis kraftigt uppför, och i växling så noterade han 16,20 på sina 5km. På 7:e löpte den som haft svårast att återhämta sig sedan gårdagen, 17 årige Sharmarke Ahmed. Han drog på sig syra tidigt i loppet och fick sedan hålla igen lite – 18,27 på sina 5,3km.

På sista sträckan kunde vi glädjande se att Arvid Örn var tillbaka efter en hamstringsskada i juni. Arvid löpte den sista och längsta sträckan 5,8km upp till torget i lilla Jevnaker, den sista delen i svagt motlut. Hans sträcktid 18,01 imponerar också stort. Hälles totaltid blev fina 2.14,54, vilket är Hälles bästa någonsin och den bästa tiden någonsin av ett rent klubblag. Var tog då motståndet vägen. Ja närmsta lag var drygt 16 minuter efter i mål!!